StoryEditorOCM
Zdravljeosobna strategija

Onkolozi otkrili jednostavne navike kojih se svakodnevno drže kako bi smanjili rizik od raka

Piše MOZAIK SD
21. listopada 2024. - 20:52

Prema Američkom društvu za rak više od 40 posto slučajeva bi se moglo izbjeći. Brojne su strategije koje mogu smanjiti rizik od razvoja raka i zato ih mnogi onkolozi pokušavaju slijediti. 

Health je razgovarao s četiri onkologa kako bio saznao više o njihovim osobnim strategijama za smanjenje rizika od razvoja raka.

Prehrana

Istraživanja su u više navrata povezivala ultra-prerađenu hranu s većim rizikom od razvoja raka, zajedno s drugim zdravstvenim problemima.

S druge strane, studije su otkrile da prehrana bogata voćem i povrćem može pomoći u smanjenju rizika od raka.

Zato je Ernest Hawk, potpredsjednik i voditelj Odjela za prevenciju raka i populacijske znanosti na Sveučilištu Texas MD Anderson Cancer Center, rekao za Health da nastoji jesti manje pripremljene hrane i više voća i povrća u svakom obroku.

Osvještavanje

Redovita tjelesna aktivnost i izbjegavanje prerađene hrane važni su za kirurškog onkologa iz Instituta za rak u Santa Monici Antona Bilchika. On kaže da aktivno pokušava smanjiti razinu stresa u svom životu.

“Dobro je poznato da stres i poremećaji spavanja imaju značajan učinak na imunološki sustav i tjelesni mikrobiom, a to povećava rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti”, rekao je. “Ali ja sam kirurg za rak i moji obrasci spavanja su grozni. Bude me usred noći da operiram, a radim jako velike operacije koje su stresne.”

Bilchik je rekao da je svjestan da su neki aspekti stresa izvan njegove kontrole, ali čini sve što može da se oslobodi stresa.

Tjelovježba

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, fizički aktivne odrasle osobe imaju “značajno manji rizik” od razvoja nekoliko uobičajenih vrsta raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva, endometrija, pluća i želuca.

Taj smanjeni rizik od raka djelomično je razlog zašto je važno ostati aktivan za dr. Christine Teal, izvanrednu profesoricu kirurgije i ravnateljicu Centra za njegu dojki na Medicinskom fakultetu Sveučilišta George Washington.

“Pokušavam vježbati barem četiri dana u tjednu, a po mogućnosti pet”, rekla je za Health.

Teal je rekla i da u svoju dnevnu rutinu pokušava uklopiti puno prijeđenih koraka.

Dosljednost

Postoji mnogo različitih načina da smanjite rizik od raka, a Jack Jacoub, medicinski onkolog i medicinski direktor MemorialCare Cancer Institute u medicinskim centrima Orange Coast i Saddleback u okrugu Orange u Kaliforniji, rekao je za Health da se pokušava usredotočiti na nekoliko njih.

“Pokušavam prakticirati ono što propovijedam”, rekao je. To počinje održavanjem zdrave težine. “Budući da je pretilost tako usko povezana s razvojem specifičnih vrsta raka, pokušavam održati razuman BMI tjelovježbom i modificiranjem prehrane,” rekao je.

Njegova rutina uključuje 45 minuta do sat vremena svaki dan vruće joge, dizanja utega ili kardiovaskularnih vježbi. Jacoub također ne pije alkohol niti puši, a što se tiče prehrane, rekao je da pokušava izbjegavati crveno meso, kao i prerađeno i sirovo meso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 20:53