StoryEditorOCM
ZdravljeJEDNO POVRĆE

Odlična su potpora imunosnom sustavu, kontroliraju glad, dobre su za kosti, a pomažu i regulaciji krvnog tlaka

Piše Ana Špoljarić/Živim
29. srpnja 2024. - 10:12

Dinstane, abšmalcane, guste na varivo, osvježavajuće na salatu s maslinovim uljem i češnjakom... mahune su oduvijek bile dio naših kuhinja, a maštovitost njihove upotrebe gotovo pa nepresušna. Pripadaju porodici mahunarki u koje među ostalim ubrajamo i grah, grašak, leću, bob i slanutak. Iako postoji mnogo vrsta, visoke i niske sorte koje možemo sijati tijekom proljeća i ljeta, našem su podneblju posebno poznate one žute, zelene i ljubičaste mahune, plosnate i široke ili okrugle i tanke. Plodovi dosežu i do 20-ak centimetara, a njihov je nutritivni sastav uglavnom sličan, piše Živim.

Sadrže malo kalorija, a puno vlakana

Na 100 grama zelene mahune sadrže svega 31 kaloriju, 0 grama masti, 3,4 grama vlakana i 7 grama ugljikohidrata. Osim toga, ovo je povrće idealno za konzumaciju jer sadrži bogat izvor vitamina i minerala. U mahuni su zastupljeni vitamini A, B, C, E, K, mangan, bakar, magnezij, krom, kalcij, natrij, željezo, silicij i ostalo.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

Konzumiranje mahuna će višestruko doprinijeti našem zdravlju, a navodimo samo neke od prednosti.

1. Pomažu probavi

Značajan sadržaj vlakana koja su zastupljena u mahuni pomažu u održavanju redovite probave. Vlakna pomažu omekšati stolicu i tako nas štite od neugodnog i bolnog zatvora. Osim toga, vlakna pomažu u ravnoteži crijevnog mikrobioma čija je uloga pomoć u probavi hrane te apsorpcija hranjivih tvari.

image
Shutterstock

2. Kontroliraju glad

Mahune su jedno od povrća koje zahvaljujući spomenutim vlaknima pruža osjećaj sitosti i tako usporavaju izlučivanje hormona grelina, zaduženog za slanje informacije mozgu da smo gladni. Vlakna koja se nalaze u povrću sporije se probavljaju što nam pomaže ostati duže sitima. Osim toga, u kombinaciji s prirodnim šećerima koji se nalaze u samom plodu, jedenje mahuna će također pomoći da ne doživite nagli skok šećera u krvi zbog kojeg bi se u suprotnom mogli brzo osjetiti gladnima i usporenima, tromima.

3. Dobre su za kosti

Poznato je kako je vitamine i minerale najbolje unositi putem hrane, a mahune su odličan primjer. Izvrstan su izvor vitamina K. U 100 grama proizvoda nalazi se čak 36 posto dnevnih potreba ovog važnog nutrijenta koji čini naše kosti zdravima. Konzumiranje mahuna doprinosi i drugim procesima u metabolizmu kostiju, čime se sprečava gubitak minerala.

4. Odlična su potpora imunosnom sustavu

Imunosni sustav ima nebrojeno puno uloga, a jedna od njih je obrana od raznih virusa i bakterija. Ako u obroku unesete 100 grama mahuna, to znači da ste u svoje tijelo unijeli 18 posto dnevnih potreba za vitaminom C, snažnim antioksidansom koji pomaže u obrani vašeg tijela od oštećenja stanica. Osim toga, ovaj vitamin ima važnu ulogu u rastu i razvoju tkiva i zacjeljivanju rana.

image
Shutterstock

5. Promiču zdravlje srca

Mahune sadrže folat i kalij, tvari koje su značajne za zdravlje srca. One nam mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka, do vlakna koja se nalaze u ovoj namirnici mogu pridonijeti u zdravijoj ravnoteži kolesterola. Drugim riječima, jedenje mahuna može doprinijeti smanjenju lošeg LDL kolesterola.

UPOTREBA I ČUVANJE

Nakon berbe mahune se mogu čuvati u hladnjaku do tjedan dana, a možete ih i blanširati i čuvati ih u zamrzivaču do godine dana, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 22:14