StoryEditor
ZdravljePosebno prehrana

Stavite dijabetes u remisiju: Novo istraživanje otkriva da dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata može regulirati šećer

Piše PSD
15. siječnja 2021. - 10:55
Shutterstock

Novi sustavni pregled i metaanaliza objavljeni u British Medical Journal-u zaključili su da je pridržavanje prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata tijekom šest mjeseci najučinkovitija prehrambena strategija za stavljanje dijabetesa tipa 2 u remisiju, piše News Atlas.

Već ranije su se niskokalorična dijeta, dijete posta i dijeta bazirana na povrću i voću pokazale potencijalno korisnima u kontroli ili čak dovođenju dijabetesa tipa 2 u remisiju, a u novom istraživanju znanstvenici su pokušali shvatiti koja je vrsta prehrane u tome najbolja.

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata definirana je u novoj studiji kao: "dijeta s manje od 130 g ugljikohidrata na dan ili manje od 26 posto kalorija iz ugljikohidrata na temelju kalorijskog unosa od 2 000 kalorija dnevno.” Skupina koja je uvela takvu prehranu uspoređena je s kontrolnom, sastavljenom od ispitanika koji su jeli slično kalorijski kontroliranu prehranu, dajući prednost hrani s malo masnoća. 

U ispitivanju su korištena 23 objavljena klinička ispitivanja iz cijelog svijeta, koja su uključivala 1357 sudionika, objašnio je Joshua Goldenberg, voditelj studije.  Istraživanje je otkrilo da su šest mjeseci nakon, ispitanici s niskim udjelom ugljikohidrata postigli višu stopu remisije dijabetesa od onih podvrgnutih drugoj dijeti. 

- Objedinjavanjem osam ispitivanja, posebno meta-analizom, sugerira se da je prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata dovela do 32 posto veće stope remisije bolesti u usporedbi s kontrolnom skupinom, rekao je Goldenberg.

Istraživanje je također proučavalo dugoročne učinke prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata, istražujući niz studija s razdobljima praćenja od minimalno 12 mjeseci. Vrlo važno saznanje istraživača je da su koristi koje je takva dijeta imala u prvih godinu dana, nestajale nakon toga perioda.

Pitanja o dugoročnoj učinkovitosti prehrane s malo ugljikohidrata nisu nova. Jedna nedavna studija sugerirala je da premalo ugljikohidrata u prehrani može biti jednako štetno tijekom dugog vremenskog razdoblja kao i previše ugljikohidrata. Tim koji stoji iza ove najnovije analize ističe kako informacije o ovom pitanju nisu do kraja jasne te da postoji premal broj kliničkih ispitivanja s čvrstim podacima o učinku restrikcije ugljikohidrata tijekom dužeg razdoblja. 

Krajnji zaključak koji nudi trenutačna studija jest da se, barem kratkoročno, dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata čini najučinkovitijom prehrambenom strategijom za kontrolom dijabetesa tipa 2. Grant Brinkworth, australski istraživač koji radi na studiji, kaže da je potrebno još analiza kako bi  razjasnili dugoročni učinci ove prehrambene strategije kao terapijskog pristupa dijabetesu. 

- Ovi rezultati pokazuju da dijeta s malo ugljikohidrata može biti stvarno učinkovit prehrambeni pristup za liječenje dijabetesa tipa 2, međutim pravi izazov je preporučiti pacijentima metode i prikladna rješenja koja se lako koriste kako bi dugoročno održali poboljšanja zdravlja. Kreće se u rigoroznija ispitivanja učinka dijete s niskim udjelom ugljikohidrata na sigurnost pacijenata s dijabetesom tipa 2, ali i zadovoljstvo koje ta prehrana pruža u dužem trajanju, rekao je Brinkworth.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2021 08:00