StoryEditor
ZdravljeVAŽNI SAVJETI

Niste očistili klimu prije nego što ste je stavili na hlađenje? Velika greška, vreba bolest koja može biti kobna za vas i ukućane! Evo kako u par minuta očistiti klimu

Piše MOZAIK SD
5. lipnja 2022. - 12:35

Kako očistiti klimu? Treba li redovno čistti klima uređaj? Može li se od prljave klime dobiti neka bolest? Sve su to pitanja koja se utipkavaju na tražilicama prije ljetne sezone hlađenja.

- Korisnici vrlo često kažu kako kada za vrijeme ljetnih vrućina pokrenu klimu, ona nije toliko učinkovita kao ranije, zrak se ne ispušta istim intenzitetom, a oni se i dalje znoje iako je klima uređaj u punom pogonu. Iako postoji čitav niz razloga za ovakve probleme, u većini slučajeva klimu treba temeljito očistiti, odnosno napraviti servis.

Kada radimo proljetno pospremanje, sumnjamo da se itko sjeti čišćenja klime, a to je važan korak u osiguravanju kvalitetnijeg zraka i manjih troškova. Pogotovo ako netko od ukućana ima respiratorne smetnje, održavanje klima uređaja je od vitalnog značaja. Isto tako, ako ste zdravi, neredovito održavanje ovih uređaja može biti okidač za razvoj bolesti dišnih puteva ili za neke reakcije u organizmu koje nisu bezazlene - piše Klimatizacija.hr.

Kao jedan primjer bolesti koje mogu potaknuti prljave klime je legionela.

Medicinski priručnik za tu bolest kaže:

- Legionella pneumophila najčešće uzrokuje pneumoniju s ekstrapulmonalnim znakovima. Za dijagnozu je potreban uzgoj na posebnim podlogama, serološko testiranje ili PCR pretraga. Liječi se doksiciklinom, makrolidima ili fluorokinolonima.

Prvi se put ovaj uzročnik pojavio na skupu Američkih legionara 1976., zbog čega je bolest dobila ime Legionarska bolest. Infekcija koja ne uzrokuje pneumoniju se naziva pontiačka groznica (po mjestu Pontiac, Michigan). Uzročnik se može naći u zemlji i slatkoj vodi. Rezervoari za vodu, uključujući i jedinice sustava za hlađenje zraka klima uređaja podržavaju njegov rast. Do širenja obično dolazi aerosolom pitke vode.

Ekstrapulmonalna žarišta infekcije se najčešće razvijaju u hospitaliziranih bolesnika, i najčešće zahvaćaju srce. Druga mjesta su CNS, jetra i crijeva. Ponajprije obolijevaju imunokompromitirani bolesnici, pušači, stariji i kronični plućni bolesnici.

Legionarska bolest je sindrom nalik na gripu, počinje naglo vrućicom, tresavicom, malaksalošću, mijalgijom, glavoboljom ili smetenošću. Česti su i mučnina, rijetka stolica/vodenasti proljev, bol u trbuhu, kašalj i artralgije. Znakovi pneumonije mogu biti dispneja, pleuralna bol i hemoptize.

U inače zdravih osoba smrtnost je niska, no u epidemijama hospitalno dobivenih infekcija može doseći i 50%.

Koraci pri jednostavnom čišćenju klima uređaja:

Izvadite zračni filter

Temeljito ga operite toplom vodom i sredstvom za čišćenje

Nakon što se filter posuši, našpricajte ga sredstvom za dezinfekciju ili sprejem za dezinfekciju

Vratite zračni filter u uređaj

Usisivačem usišite svu prašinu i nečistoću sa isparivača

Isparivač operite sredstvom za pranje

Ostavite da se sredstvo za pranje ocijedi i posuši na isparivaču (u ovom koraku možete upaliti klima uređaj kako bi proces sušenja bio brži)

Isparivač našpricajte sredstvom ili sprejem za dezinfekciju Za sve ostale korake obratite se ovlaštenom serviseru klima uređaja, navode na stranici Frigoservis.hr .

Detaljne upute za čišćenje klime možete naći OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2022 12:53