StoryEditorOCM
Zdravljevalja biti oprezan

Nikako na svoju ruku: ovi suplementi mogu naštetiti vašem mozgu ako ih uzimate bespotrebno

Piše MOZAIK SD
14. lipnja 2024. - 20:05

Kako bi imali bolje zdravlje i imunitet mnogima odmah na pamet padnu suplementi. Liječnici i znanstvenici ističu da treba biti oprezan, jer neki suplementi mogu biti i štetni za naše zdravlje i ostaviti posljedice.

Tri suplementa mogu oštetiti naš mozak ako se uzimaju bez preporuke liječnika. Neki od suplemenata koje koristimo u prehrani mogu biti loši za zdravlje. Ako se konzumiraju u većim dozama mogu izazvati trajna oštećenja mozga.

Na listi opasnih suplemenata našli su se željezo, bakar i mangan.

Kad treba uzimati ova 3 suplementa?

Suplemente željeza treba uzimati samo ako rezultati krvne slike potvrde nedostatak.

Oštećenje mozga

Bakar je mineral koji se obično nalazi u multivitaminima. Povećana koncentracija bakra u tijelu može biti štetna. Viska razina bakra povećava slobodne radikale, a to može izazvati stres u tijelu, kao i oštećenje mozga. Kako bi se napravila ravnoteža, važno je uzimati cink kao suplement ili putem hrane bogate ovim mineralom, jer se on suprotstavlja slobodnim radikalima bakra i pomaže u zaštiti mozga.

Željezo je esencijalni mineral koji u visokim koncentracijama može dovesti do gubitka pamćenja, a može ubrzati i proces starenja.

Iako je željezo važno za prijenos kisika u našem organizmu, normalno funkcioniranje mišića i energetskih procesa u stanicama, u povišenim koncentracijama je izuzetno toksično.

Neurološki problemi

Mangan je našem organizmu važan, ali u količinama koje prepisuje liječnik. U povećanim koncentracijama može dovesti do teških neuroloških problema.

Visoke razine mangana mogu dovesti do simptoma koji su slični Parkinsonovoj bolesti te mogu uzrokovati drhtanje tijela. Prema smjernicama Nacionalnog instituta za zdravlje gornja granica za mangan je 11 miligrama dnevno za zdrave odrasle osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 20:05