StoryEditor
ZdravljeTipični problemi

Nije važno samo ono što jedete, već i što ne biste trebali jesti: dobra prehrana ne liječi, ali pomaže, evo što kada patite od bolesti štitnjače

15. travnja 2020. - 14:16
Shutterstock

Hipertireoza je bolest koju karakterizira činjenica da štitna žlijezda, jedna od najvažnijih žlijezda u našem tijelu, proizvodi prekomjerne količine hormona. Najčešći simptomi hipertireoze, koja je mnogo češća kod žena nego muškaraca, uključuju nemir, pretjerano znojenje, brzo mršavljenje, nesanicu i vrlo čestu potrebu za mokrenjem.

Iako sama prehrana ne može prirodno izliječiti hipertireozu, određena hrana još uvijek može pomoći u rješavanju tipičnih problema karakterističnih za prekomjerno djelovanje štitnjače. S druge strane, postoje namirnice koje je bolje izbjegavati jer mogu pogoršati stanje.

Iako hipotireoza, smanjena funkcija štitnjače i nedovoljan unos joda mogu biti problem, hipertireoza je "obrnuta" - problemi mogu biti uzrokovani zbog previše joda. Stoga u nekim slučajevima prehrana s malo joda može biti korisna, što liječnici često savjetuju tijekom liječenja radiojodom.

Korisne kupusnjače

Kod hipertireoze može biti korisno povećano konzumiranje povrća iz porodice kupusnjača - kupusa, cvjetače i brokule. Povrće koje spada u ovu skupinu sadrži tvari koje mogu smanjiti proizvodnju hormona štitnjače (što je i razlog zašto u slučaju hipotireoze nije pametno pretjerivati ​​s konzumacijom krstašica).

Osobama s hipertireozom također se savjetuje da posebnu pozornost posvete unosu kalcija i vitamina D. To su tvari koje su vrlo važne za zdrave kosti, a hipertireoza je povezana s povećanim rizikom od smanjenja gustoće kostiju, što naravno predstavlja povećan rizik od osteoporoze.

Međutim, određeni začini mogu igrati važnu ulogu u upravljanju hipertireozom ili neugodnim simptomima bolesti. Jedan od najkorisnijih začina navodno je kurkuma, koja je poznata po svom protuupalnom djelovanju.

Dakle, spomenute namirnice ili grupe namirnica su one koje mogu pomoći kod hipertireoze. Međutim, nije važno samo ono što jedete, već i ono što ne biste smjeli jesti. Određena hrana može nanijeti više štete nego koristi.

Gluten - da ili ne?

Općenito je bolje izbjegavati velike količine hrane koja sadrži jako puno joda. Rezultati nekih studija također pokazuju da se upotreba soje i sojinih proizvoda, poput tofua, ne preporučuje osobama s hipertireozom. Proizvodi od soje posebno su problematični u slučajevima kada se za liječenje hipertireoze koristi radioaktivni jod.

Ponekad se sva hrana koja sadrži gluten ne savjetuje osobama koje imaju hipertireozu. Treba imati na umu da je ova smjernica često povezana s činjenicom da je hipertireoza učestalija kod osoba s celijakijom. Za osobe s celijakijom koje imaju hipertireozu, naravno, izbjegavanje glutena je vrlo važno, ali nije posve jasno može li ova mjera pomoći i onima koji nemaju celijakiju. Neke studije sugeriraju, međutim, da prehrana bez glutena može pomoći poboljšati apsorpciju lijekova štitnjače.

Za kraj, treba dodati da je kod hipertireoze preporučljivo što više izbjegavati kofein. Kava i druga pića s kofeinom, čak i u malim količinama, mogu pogoršati tipične probleme koji prate prekomjerno aktivnu štitnjaču kao što su tjeskoba, nesanica, palpitacije i tremor.

Zašto selen?

Hrana bogata selenom je također vrlo važan element prehrane za hipertireozu - brazilski orašasti plodovi jedan su od najboljih izvora ovog minerala.

Zašto selen? To je mineral koji je važan za metabolizam hormona štitnjače i na taj način može pomoći vraćanju normalne količine tih hormona u tijelu

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 17:35