StoryEditorOCM
ZdravljeČEST PROBLEM

Neugodno je! Mislite da ste jedine koje patite od ovog zdravstvenog problema, ali evo istine: ovo muči svaku treću ženu

Piše MOZAIK SD
15. veljače 2024. - 07:30

Vrlo je neugodan osjećaj kada slučajno malo popiškite kada kišete, smijete se, kašljete ili vježbate i može biti vrlo zabrinjavajući. No, ako je za utjehu, niste jedini kojima se to događa, istraživanja pokazuju da trećina svjetske ženske populacije starije od 45 godina pati od ovog problema koji se naziva i stresna urinarna inkontinencija.

- Iako se kod mnogih žena javlja nakon poroda ili starenjem, to nije nešto što je ‘normalno‘ ili nešto s čime se žene jednostavno moraju nositi. A ako se razina nelagode koju žena osjeća poveća, sasvim je normalno potražiti pomoć liječnika - kaže dr. Mary Duarte Thibault, docentica opstetricije i ginekologije-uroginekologije na Baylor Collegeu.

Stres inkontinencija je uzrokovana nemogućnošću uretre, koja je povezana s mokraćnim mjehurom i odvodi mokraću iz tijela, da ostane potpuno zatvorena kada postoji povećani pritisak na mokraćni mjehur, prenosi Kurir.

- Može nastati zbog slabljenja mišića donjeg dijela zdjelice i vezivnog tkiva oko mokraćne cijevi i/ili nepotpunog zatvaranja mokraćne cijevi, a količina istjecanja mokraće može varirati od nekoliko kapi ili dovoljno velika do prolaze kroz odjeću – objašnjava dr. Thibault.

image
/Shutterstock

Postoji nekoliko razloga za slabost mišića dna zdjelice, uključujući trudnoću, porod, pretilost, kronično naprezanje za pražnjenje crijeva, kronični kašalj i hormonalne promjene u menopauzi s gubitkom mišićne mase povezanim sa starenjem.

  Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Kada simptomi poput učestalog mokrenja, hitne potrebe za odlaskom na zahod ili curenja počnu utjecati na vaš život, vrijeme je da svom liječniku kažete što se događa.

- Kada žene počnu izbjegavati određene aktivnosti u kojima uživaju, poput tjelovježbe, druženja ili putovanja, tada to negativno utječe na njihovu kvalitetu života. Jer se mogu povući iz društvenog života, a to nije zdravo - kaže dr. Thibault.

Vaš će liječnik postavljati pitanja kako bi razumio obrazac istjecanja urina, što mu može pomoći da odredi specifičnu vrstu inkontinencije koju možda imate. Osim fizičkog pregleda, bit će potreban uzorak urina kako bi se odredilo liječenje ili možda uputila na urogeniolog.

Mogu li promjene načina života pomoći?

U mnogim slučajevima, promjene ponašanja, uključujući rad na jačanju mišića dna zdjelice, mogu poboljšati stresnu inkontinenciju. Stručnjaci preporučuju održavanje zdrave tjelesne težine, pravovremeno liječenje zatvora kako bi se izbjeglo naprezanje pri pražnjenju crijeva koje može oslabiti mišiće dna zdjelice, liječenje kroničnog kašlja, bronhitisa i astme, izbjegavanje pušenja te Kegelove vježbe za jačanje mišića zdjelice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:15