StoryEditor
ZdravljeDrugi 'krivci'

Nastavak istraživanja koje je šokiralo svijet: 'narodni' lijek prozvan opasnim, ali u priči se ipak krije jedna 'caka', evo što kažu stručnjaci

Piše J. V.
25. ožujka 2019. - 19:33

Prošlog je tjedna objavljeno istraživanje o povezanosti ispijanja vrućeg čaja s povećanim rizikom od raka jednjaka, a rezultati su, najblaže rečeno, izazvali šok kod mnogih koji upražnjavaju tu naviku kod kuće.

Ono što je, naime, godinama vrijedilo za "narodni lijek", vrući biljni čaj s medom, mogao bi činiti veliku štetu vašemu tijelu te rezultirati najopakijom bolešću s kojom se danas, civilizacijski, borimo na mnogim razinama. Jasno da je primarna reakcija - šok i nevjerica.

International Journal of Cancer je, podsjećamo, objavio je istraživanje o uskoj povezanosti raka jednjaka s ispijanjem vrućih napitaka (naročito čajeva) temperature više od 60 stupnjeva Celzijevih. U rezultatima izričito stoji kako uz ispijanje tri ili više šalica vrućeg čaja dnevno rizik od razvijanja raka jednjaka raste i do 90%.

A koliko bi točno zabrinuti trebali biti svi poklonici ovog "narodnog lijeka" u obliku toplog čaja, kao i sami ljubitelji napitka, trebali biti, provjerili su i novinari portala Health te se konzultirali sa stručnjacima. Evo što kažu doktori...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hautes Cuisines (@hautescuisines) on

Postoji 'caka'

Onkolog i profesor na američkome sveučilištu Columbia, Brian Henick, specijaliziran upravo za područje jednjaka kada je riječ o tumorima, otkrio je ipak nekoliko detalja koji se nisu dovoljno naglasili tijekom u izloženim rezultatima.

Ponajprije, tvrdi ovaj liječnik, istraživanje nije baš "zgodno" primijeniti baš na sve stanovnike na svijetu. Ispitanici su, naime, redom iz iranske provincije Golestan, regije čiji su stanovnici i inače skloniji zbog brojnih drugih razloga razviti ovaj opasan oblik raka. Toliko je bolest tamo uzela maha da ju neki liječnici nazivaju i "pojasem raka jednjaka".

Potom, uvjeti kojima su ispitanici bili izloženi tijekom istraživanja, ne podudaraju se nužno s uvjetima kojima su izloženi kod kuće. Toplina, vrsta čaja, brzina pijenja i ostalo ulaze u stavke koje bi trebalo dodatno proučiti, smatra liječnik.

"Temperatura istraživanja uzeta je kao reprezentativna, iako ne mora značiti da takvu piju kod kuće - očito je gdje je moglo doći do greške u komunikaciji", naglašava Henick.

Dodao je i kako se u cijeloj svojoj karijeri nije susreo sa slučajem u kojemu je pacijent razvio rak jednjaka isključivo na temelju ispijanja vrućih napitaka - mnogo veći utjecaj ima primjerice ispijanje alkohola, pušenje, pretilost i sklonost refluksu kiseline.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MademoiselleLit (@mademoisellelit) on

#VRUĆI ČAJ#RAK JEDNJAKA

Izdvojeno

04. srpanj 2020 02:31