StoryEditorOCM
ZdravljeUKUSNA JE

Napravite jedno od najboljih ljetnih pića, hit napitak štiti od bubrežnih kamenaca, pomaže u mršavljenju

Piše NIna ČIČA/Živim
16. srpnja 2024. - 07:00

Osim što će odlično utažiti žeđ, ovaj napitak pruža i neke zdravstvene dobrobiti za koje sigurno niste znali. Zahvaljujući limunskoj kiselini i udjelu vitamina C, limunada je jedno od najboljih ljetnih pića, piše Živim.

Poboljšava probavu

Limunada sadrži limunsku kiselinu koja potiče lučenje probavnih sokova te tako pomaže u ublažavanju probavnih tegoba, poput usporene probave ili nadimanja.

image
Shutterstock

Hidrira

Biti dobro hidriran ključno je za zdravlje općenito, a naročito tijekom ljetnih mjeseci, a limunada je vrlo ukusan način da nadoknadite tekućinu izgubljenu znojenjem te održite optimalnu razinu hidratacije organizma.

Jača imunitet i čuva bubrege

Limuni obiluju vitaminom C koji je poznat po tome što jača imunitet. Redovita konzumacija limunade može vam pomoći da ojačate svoj imunološki sustav i zaštite se od uobičajenih sezonskih infekcija. Također pomaže izbacivanje toksina, a čak može pomoći u prevenciji bubrežnih kamenaca.

Kožu čini sjajnom

Vitamin C u limunadi potiče proizvodnju kolagena, a limunska kiselina koju sadrži pomaže u izlučivanju toksina iz tijela. Sve to za rezultat ima zdraviju i blistaviju kožu.

image

.

Shutterstock

Pomaže u mršavljenju

Limunada može pomoći u mršavljenju jer sadrži vrlo malo kalorija i pomaže u kontroli apetita. Osim toga, njezin oštar, kiselkast okus čini je odličnom alternativom prekomjerno zaslađenim pićima koja obiluju kalorijama.

Dobra je za oralno zdravlje

Antibakterijska svojstva limunade mogu doprinijeti dobrom oralnom zdravlju tako što smanjuju količinu bakterija u usnoj šupljini, daju ugodan zadah te mogu pomoći u prevenciji karijesa i bolesti desni.

MALO DRUGAČIJA LIMUNADA

LIMUNADA S KURKUMOM

Sastojci:

4 čaše hladne vode

2 žlice kurkume u prahu

4 žlice javorovog sirupa ili meda

1 limun ili limeta sok jedne naranče (po želji)

Priprema: Stavite sve sastojke u posudu i dobro promiješajte. Poslužite s kriškama limuna.

Zašto kurkuma? Poznato je da kurkuma ima snažna protuupalna svojstva i da smanjuje kolesterol. Stručnjaci kažu i da može pomoći osobama koje pate od teške depresije, a pri tome ne izaziva neželjene nuspojave. Za to je zaslužan kurkumin, spoj koji utječe na povećanje razine dopamina i serotonina, čime se ublažavaju simptomi depresije, piše Živim.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. kolovoz 2024 01:23