StoryEditor
ZdravljeIMA LI IŠTA LJEPŠE?

Napokon dobra vijest za sve ljubitelje spavanja nakon jela, možete si priuštiti ovaj 'grijeh' s vremena na vrijeme, čini se da nije toliko loš za zdravlje

Piše I. P.
9. rujna 2019. - 20:50

Došli ste umorni s posla, pojeli prvi obrok nakon nekoliko napornih radnih sati, uhvatili malo tišine i mira i razmišljate o spavanju?

Slobodno odmorite, jer je jedno nedavno objavljeno istraživanje pokazalo da spavanje nakon jela i nema toliki utjecaj na zdravlje.

Znanstvenici s Okayama Univerziteta u Japanu opovrgnuli su teoriju da ova navika utječe na rast glukoze u krvi, i da je zbog toga štetna za zdravlje, piše portal Her.

Istraživanje je obuhvatilo 1500 ljudi srednjih godina, dobrog općeg zdravstvenog stanja. Znanstvenici su proučavali način ishrane ovih pojedinaca tijekom dvije godine, pratili su njihovu težinu, koliko brzo jednu, jesu li fizički aktivni i puše li.

Grupa ispitanika išla bi u krevet unutar dva sata od posljednjeg obroka.

Nakon analize podataka, znanstvenici su došli do saznanja da postoji mala ili nikakva razlika u razini glukoze u krvi u odnosu na one koji nisu spavali nakon jela. Naprotiv, fizička aktivnost, konzumacija alkohola i krvni pritisak više su utjecali na visinu glukoze od navike spavanja nakon obroka.

-Suprotno uvriježenom vjerovanju, odlazak na spavanje nakon obroka nije značajno utjecao na razinu glukoze u krvi. Više pozornosti trebalo bi obratiti na zdravije porcije i sastav obroka, dovoljno sati sna i izbjegavanje pušenja i alkohola, kao i pretilosti, jer su to čimbenici koji utječu na metaboličke procese - stoji u zaključku studije.

Svejedno, trudite se ne prakticirati spavanje nakon jela svaki dan, jer je definitivno bolje kalorije koje ste unijeli, trošiti nekom ficičkom aktivnošću.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 11:55