StoryEditorOCM
Zdravljespas iz kuhinje

Muči vas uporan kašalj? Zaboravite skupe sirupe, prisjetite se čudesnog recepta naših baka. Sastojke sigurno već imate

Piše N. A.
4. veljače 2025. - 13:30

Svi znamo taj osjećaj - grlo grebe, kašalj ne prestaje, a police vaše kućne ljekarne pune su sirupa, pastila i drugih pripravaka koje obećavaju brzo olakšanje.

No, možda je vrijeme da se prisjetimo mudrosti naših baka. One su znale da se najmoćniji lijek često krije u jednostavnoj šalici toplog napitka od kadulje i mlijeka. Ovaj stari dalmatinski recept i danas dokazuje da priroda često ima najbolji odgovor na naše zdravstvene tegobe.

Ljekovita svojstva kadulje

Kadulja (Salvia officinalis) nije samo začinska biljka koja raste duž jadranske obale. Ova mediteranska biljka posjeduje impresivna ljekovita svojstva koja uključuju snažno antibakterijsko djelovanje koje pomaže u borbi protiv infekcija. Njezino protuupalno svojstvo ublažava upalne procese u organizmu, dok antioksidativno djelovanje štiti stanice od oštećenja. Kadulja također ima ekspektorativni učinak koji potiče iskašljavanje, a njezino antiseptičko djelovanje pomaže u dezinfekciji dišnih puteva.

Posebno je značajan prirodni antibiotik salvin, koji se nalazi u kadulji i ubrzava proces ozdravljenja.

image
/Shutterstock

Kako pripremiti kadulju u mlijeku

Sastojci:

1 jušna žlica suhih listova kadulje (ili velika žlica svježih)

300 ml mlijeka

Med (po želji)

Maslac (po želji)

Priprema:

Listove kadulje prelijte mlijekom u manjoj posudi

Zagrijavajte dok mlijeko ne zakipi

Maknite s vatre i poklopite

Ostavite da odstoji 15 minuta

Procijedite i po želji zasladite medom

Možete dodati malo maslaca za poboljšanje okusa i dodatnu hranjivost

image
/Shutterstock

Zašto je ova kombinacija učinkovita?

Spoj kadulje i mlijeka stvara posebno učinkovit prirodni lijek. Mlijeko djeluje kao umirujući medij koji oblaže grlo i olakšava gutanje, dok kadulja svojim aktivnim tvarima, poput ružmarinske i urosolne kiseline, djeluje protuupalno i antibakterijski.

Pripravak je najbolje piti topao, u malim gutljajima, pri čemu se preporučuje konzumacija 2-3 šalice dnevno. Idealno vrijeme za konzumaciju je ujutro i navečer prije spavanja, a terapiju možete provoditi 5-7 dana.

Mjere opreza

Iako je riječ o prirodnom pripravku, važno je znati da kadulja nije za svakoga. Trudnice trebaju biti posebno oprezne jer može izazvati kontrakcije maternice, dok kod dojilja može smanjiti proizvodnju mlijeka. Osobe s problemima štitnjače također trebaju biti oprezne, kao i djeca mlađa od godinu dana te osobe s visokim tlakom. Što se tiče djece starije od godinu dana, mogu konzumirati kadulju skuhanu u mlijeku, ali u manjim količinama - preporučuje se jedna šalica dnevno za djecu od 1-6 godina, a za stariju djecu dvije šalice dnevno.

image
/Shutterstock

Moderna potvrda tradicionalnog znanja

Znanstvena istraživanja potvrđuju ono što su naše bake odavno znale - kadulja zaista pomaže kod respiratornih tegoba. Studije pokazuju da je kombinacija kadulje s drugim prirodnim sastojcima poput meda jednako učinkovita kao i neki komercijalni lijekovi protiv kašlja.

Ovaj jednostavan, ali učinkovit prirodni lijek predstavlja savršen spoj tradicije i dokazane djelotvornosti. Međutim, važno je napomenuti da, iako može značajno pomoći kod običnog kašlja i prehlade, nije zamjena za liječnički savjet kod ozbiljnijih zdravstvenih tegoba.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. veljača 2025 13:31