StoryEditorOCM
ZdravljeUKUSNO I ZDRAVO

Možete ga piti svaki dan! Ovaj sok je izvrstan lijek za bolesnu jetru, sastojke sigurno imate doma

Piše MOZAIK SD
23. listopada 2023. - 12:44

Jetra je drugi veličini tjelesni organ (nakon kože) koji u tišini naporno radi da biste vi mogli biti živi. Vjerojatno znate da je njezina primarna funkcija izlučivanje toksina iz tijela, no uz to ona prerađuje nutrijente iz hrane, filtrira krv, metabolizira lijekove koje uzimate, pohranjuje glikogen, proizvodi kemikalije koje pomažu da se krv može zgrušavati, proizvodi žuč te pomaže u reguliranju šećera u krvi. Priznat ćete da je to jako, jako puno posla. Stoga vaša jetra sigurno zavređuje malo više pažnje nego što je dobiva, piše Doktor u kući.

Ako se samo malo potrudimo da pravilno funkcionira, jetra je organ koji će nam vratiti zdravlje.

image
Shutterstock

Zdrav životni stil, uravnotežena prehrana, umjereni obroci i izbor namirnica koje potiču čišćenje jetre pomoći će nam u tome. Stoga povremeno posegnite za narodnim receptima koji joj pomažu da bolje radi.

Sok od špinata i mrkve

Sok od špinata i mrkve izvrstan je lijek za cirozu jetre. Možete ga piti svaki dan. Neki mu vole dodati malo kamene soli i mljevenog papra kako bi bio ukusniji. U narodnoj medicini sok od mrkve smatra se eliksirom zdravlja jer mrkva pomaže cijelom organizmu. Ima snažno antiseptičko djelovanje, osnažuje psihu, sprečava bolesti srca, karcinom, makularnu degeneraciju i pomaže u kontroli dijabetesa. Smatra se odličnom i za probavu i za jetru. Ako ne volite sok od mrkve, napitku možete dodati cijeđenu jabuku ili celer te limun i med. Svježe iscijeđeni sok nemojte čuvati, popijte ga odmah.

Za bubrege i jetru

Odličan napitak može se napraviti i od repe, jabuke, celera, krastavca i mente. Važne hranjive tvari u repi su betain, koji pomaže stanicama jetre da eliminiraju toksine, pektini (vlakna) pomažu očistiti toksine, a protuupalna svojstva betalaina omogućuju proces detoksikacije. Celer je bogat izvor vlakana, vitamina K i C, mangana, magnezija, kalcija, kalija, folata i riboflavina, a ulje celera tradicionalno se u aromaterapiji koristi za čišćenje jetre i bubrega, piše Doktor u kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 07:46