StoryEditorOCM
Zdravljeo dojenju

Majke, ako želite da vam djeca budu fizički i psihički zdrava - dojite ih! Ništa ne može zamijeniti majčino mlijeko

Piše MOZAIK SD
12. veljače 2024. - 15:52

Dojenje je najzdraviji, najprirodniji i najekonomičniji način prehrane djeteta s kojim se ujedno razvija i emocionalna povezanost majke i djeteta.

Zaštita, promicanje i potpora dojenju javnozdravstveni je prioritet svih zemalja svijeta koju potiče i Hrvatsko pedijatrijsko društvo (HPD). Zbog svega navedenog 1990. godine Svjetsko udruženje za dojenje pokrenulo je obilježavanje tjedna dojenja u prvom tjednu mjeseca kolovoza. Brojne su prednosti dojenja kako za mamu tako i za dijete, piše Prim. mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva za Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije.

Prednosti dojenja za majku:

- smanjuje se krvarenje nakon poroda

- ubrzava se povratak na tjelesnu težinu prije poroda

- smanjuje se rizik od pojave raka dojke, vrata maternice i jajnika

- rjeđe su infekcije mokraćnih putova

- manji je rizik od osteoporoze

- pojačava se veza majka-dijete

- povoljno utječe na psihičku stabilnost majke

- štedi majci vrijeme oko priprema formule za mlijeko, pranja i održavanja bočica za hranjenje djeteta, ekonomično je, dozvoljava joj slobodu u izlasku i putovanju s bebom

image
/Shutterstock

Prednosti dojenja za dijete:

- potiče razvoj vlastitog imunološkog (obrambenog) sustava

- smanjuje učestalost crijevnih infekcija i proljeva

- manji je rizik od razvoja alergije na hranu

- smanjuje učestalost infekcija dišnog sustava

- manji je rizik od alergija dišnih putova u adolescentnoj dobi

- razvija osjećaj topline, sigurnosti i zaštićenosti

- dojena djeca imaju bolji psihomotorni, emocionalni i društveni život

Dojenje je vještina koju je potrebno naučiti. Da bi se ova vještina uspješno savladala potrebno je stvoriti dobre osnove za dojenje. Najčešći razlozi prekidanja dojenja, događaju se upravo u prvom tjednu od poroda kada mlijeko naglo dođe u dojke, dijete još ne povlači mlijeko dovoljno snažno, a majka je umorna i iscrpljena od porođaja. Stoga je potrebno stvoriti dobre osnove za potporu dojenja za majku.

Savjeti za majku kako stvoriti dobre osnove za dojenje:

- prije dojenja operite ruke, jer one mogu biti izvor zaraze

- udobno se smjestite i opustite

- položaj može biti sjedeći, polusjedeći ili ležeći, s osloncem za leđa i laktove

- bradavicu uspravite palcem i kažiprstom

- bradavicom ili prstom prijeđite pokraj bebinih usana, tako ćete stimulirati refleks sisanja i beba će se odmah usnama okrenuti prema dodiru (ako je položaj dobar taj postupak ponavljajte više puta, odnosno sve dok beba sama ne odluči primiti bradavicu)

- vrlo je važno naučiti dijete da pravilo primi dojku. Osim bradavice, beba mora obuhvatiti i dio areole (koža oko bradavice), jer će na taj način pritiskati mliječne žlijezde. Bude li povlačila samo bradavicu Vas će užasno boljeti, moglo bi doći do upale i pucanja kože bradavice, a beba će ostati gladna

- ako se bebin nosić naslanja na Vašu dojku, pokušajte dojku malo podignuti rukom (beba mora disati dok doji!)

- uspješno sisanje prepoznat ćete po ritmičnom micanju čeljusti, a ponekad i ušiju. Glasno sisanje ili uvučeni obrazi mogu značiti da dijete treba jače privući na prsa

- nakon završetka podoja, nemojte nasilno izvlačiti bradavicu. Pokušajte prstima odvojiti dojku od bebinih usta i tako propustiti malo zraka. Tek nakon toga izvucite bradavicu

- dijete treba ostaviti na prsima sve dok dojka ne omekša, a sisanje se uspori ili zaustavi, zatim ga premijestite na drugu dojku i ponovite isti postupak (na taj način se potiče pražnjenje dojki i sprječava nastajanje mastitisa tijekom dojenja – upala dojke, praćena otokom, crvenilom, toplinom i boli u dojci uz povećanje tjelesne temperature)

- dojenče se hrani na zahtjev, svaki put kad se probudi i zaželi obrok (prema HPD 8-12 podoja u 24 sata uz razmak ne veći od 4 sata između dva podoja)

- između dojenja ne davajte djetetu dudu-varalicu

- odmarajte se kad god Vaše dijete spava

Za savjet o pravilnom dojenju obratite se Vašoj patronažnoj sestri i pedijatru.

Tijekom ljetnih vrućina dojenje pruža slobodu od pripremanja formula za mlijeko, pranja i održavanja bočica za hranjenje i mogućnost kvalitetnijeg odmora i prisnosti mame s bebom.

Mame i one koje će to tek postati ne odustajte od dojenja jer je to najzdraviji i najprirodniji način prehrane za Vaše dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. veljača 2024 06:18