StoryEditor
Zdravlječuvajte se zaraze

Ližete li žlicu dok radite kolače, riskirate zarazu opasnim patogenima! Ovo su namirnice koje nipošto ne smijete jesti sirove, nemojte se igrati

Piše T.S.M.
6. listopada 2019. - 01:10
shutterstock_377129374__1_-1

Ako ste među onima koji ne mogu odoljeti da ne poližu žlicu ili metlicu miksera dok rade kolače, u opasnosti ste od zaraze opasnim patogenima. Mislite li da ste sigurni od salmonele jer koristite kupovna jaja od velikih proizvođača čije se nesilice redovito pregledavaju niste u pravu.

Osim jaja, koja su svima 'uobičajeni sumnjivci' zbog čestih epidemija salmonele, iz tijesta za kolače, a i iz poneke kreme, vreba bakterija Escherichia coli koja može izazvati teške infekcije. Nalazi se na brašnu na koje dospijeva tijekom transporta, a na pšenicu može dospjeti i prije nego je samljevena u brašno. Osim opake E. coli na sirovom brašnu mogu biti i gljivice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by eatpastry (@eatpastry) on


No brašno i jaja nisu jedine namirnice koje bi vam u sirovom obliku mogle izazvati zdravstvene tegobe. Jedna od njih je krumpir, koji je problematičan zbog solanina. Već male količine tog spoja, koji se nalazi u kori, zelenom i proklijalom gomolju, mogu izazvati povraćanje, grčeve, glavobolju i artimiju, no ako je povrće termički obrađeno možete biti mirni.

Pripazite i kod pripreme graha i mahuna jer sadrže fitohemaglutinin koji izaziva simptome nalik trovanju hranom  - povraćanje, proljev, mučnina, grčevi. Budite sigurni da su vam mahunarke dobro skuhane, osobito crveni grah koji sadrži najviše razine problematičnog spoja. Sve vrste graha pustite da vriju bar 30 minuta, leću i fažolete nešto kraće.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A Better Choice (@abetterchoiceaus) on


Opasni su i sirovo meso te mesne prerađevine poput hrenovki jer u njima vrebaju bakterije poput listerije koja izaziva teške infekcije središnjeg živčanog sustava, a u trudnoći može rezultirati pobačajem. Osim listerije, sirovo meso često je zaraženo bakterijama rodova Campylobacter, Salmonella, Clostridium perfringens i Yersinia koje sve odreda izazivaju zdravstvene tegobe.

Premda su pune zdravih sastojaka, problematične su i klice. Na zrnju koje klija u toplim i vlažnim uvjetima lako se namnože patogeni poput E. coli, salmonele i listerije pa bi vam grickanje klica umjesto zdravlja moglo donijeti bolest. Kako biste to spriječili, obavezno ih dobro isperite i pazite da su što svježije. Ako niste baš sigurni u uvjete u kojima su uzgojene i koliko su svježe, radije ih ubacite u vrelu juhu nego u salatu.

#SALMONELA#E.COLI#LISTERIJA#TROVANJE HRANOM#SIROVI KRUMPIR#SIROVA HRANA#ESCHERICHIA COLI#LISTERIA#CLOSTRIDIUM PERFRINGENS

Izdvojeno

02. srpanj 2020 10:18