StoryEditorOCM
ZdravljeDIJELI SAVJETE

Liječnica otkrila koje povrće redovito jede kako bi ostala zdrava, sadrži jedan sastojak koji mu daje moćna svojstva

Piše Nina ČIČA/Živim
25. ožujka 2024. - 10:00

Zaboravite „jednu jabuku na dan”, postoji povrće koje će vas držati podalje od doktora. Dr. Poonam Desai, liječnica hitne medicine, često dijeli savjete o zdravoj hrani na društvenim medijima. Nedavno je u videu objavljenom na TikToku otkrila koje povrće redovito jede kako bi ostala zdrava, a riječ je o luku, piše Živim.

Protuupalna svojstva

- Luk sadrži kvercetin koji mu daje moćna antioksidalna i protuupalna svojstva. Kvercetin ima cijeli niz pozitivnih učinaka na zdravlje, uključujući smanjenje rizika za srčane bolesti, za povišen kolesterol i tlak te za rak prostate - pojasnila je.

- Ova prirodna tvar je čest predmet znanstvenih istraživanja i često se koristi u funkcionalnoj prehrani i funkcionalnoj medicini u svrhu smirivanja pretjerano aktivne histaminske reakcije u obrambenom sustavu - kaže nutricionistica Jenna Volpe, dok dr. Desai kaže da vrsta luka i način na koji ga konzumirate utječe na razinu kvercetina koju će dobiti organizam.

image
Shutterstock

- Crveni luk sadrži više kvercetina od bijelog ili žutog pa zato uvijek odabirem crveni. Osim toga, kuhanjem se razina kvercetina smanjuje u luku pa stoga najčešće konzumiram sirovi luk kako bih od njega izvukla maksimum dobrobiti za zdravlje. Nakon što ogulim gornji suhi sloj s luka, oni vanjski slojevi sadrže više kvercetina nego sredina. Zato sljedeći put kad odlučite jesti luk, odaberite onaj crveni, pokušajte ga jesti sirovog i to prvenstveno vanjske slojeve - savjetuje dr. Desai.

Kvarcetin

Inače, za one koji ne mogu zamisliti da zagrizu u sirovi luk, od koristi će biti informacija da kvercetina ima i drugim namirnicama, poput crnog vina, zelenog čaja, šumskog voća i jabuka. Svim ljubiteljima kvercetin-3-glukozida njujorški gastroenterolog te autor uspješnice „The Fiber Fueled Cookbook” dr. Will Bulsiewicz poručuje da ga mogu pronaći i u jabukama te dodaje da je riječ o fitokemikalijama koje imaju iscjeljujući učinak te mogu pomoći u zaštiti organizma od određenih bolesti i tumora. Ističe da su jabuke ujedno i odličan izvor vlakana pa tako jabuka srednje veličine sadrži oko 4,4 grama vlakana. Jabuke također sadrže nevjerojatnu količinu fitokemikalija, biljnih tvari koje pomažu u prevenciji mnogih kroničnih bolesti. Jabuke su i dobar izvor probiotika, a dr. Bulsiewicz kaže da samo u jednoj jedinoj jabuci ima oko 100 milijuna bakterija. Znanstvenici vjeruju da su mikrobi iz hrane koju jedemo u interakciji s mikrobima u našim crijevima, nešto poput davno razdvojenih članova obitelji koji su se nakon mnogo godina ponovo spojili.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:33