Milijarda ljudi dnevno, od Azije do Amerike, započinje svoje jutro ovim mirisnim i energizirajućim napitkom. Iako kava sama po sebi ima nekoliko zdravstvenih prednosti, možete ih “poduplati” ako joj dodate, ne šećer, već vitamine, antioksidanse i druge nutritivne blagodati, piše portal pricajmiotome.
Izdvojili su tri nutrijenta koji funkcioniraju sjajno u kombinaciji s kavom. Osvježit će vas i učiniti zdravijima.
Cimet za zdravo srce
Posipanje jutarnje kave s malo cimeta daje vašem omiljenom napitku snažnu (i ukusnu) dozu antioksidansa. Cimet se tisućama godina koristi i kao začin i kao lijek. Začin je pun zaštitnih spojeva i ima jednu od najvećih antioksidativnih aktivnosti među začinima.
Prema studiji, cimet može zaštititi srce i mozak. Studija na ljudskim stanicama sugerira da također može smanjiti rizik od raka, a također potiče imunološki sustav.
Promiješajte 1/2 žličice cimeta u šalici kave ili skuhajte kavu u zrnu, tako da prethodno samlijete žličicu cimeta izravno sa zrnima kave.
Kava s đumbirom protiv bolova u mišićima
Ako đumbir stavljate samo u čaj, propuštate gomilu dodatnih zdravstvenih prednosti. Pospite đumbira malo u kavu i dobit ćete začinjenu aromatičnu šalicu jutarnjeg napitka.
Đumbir je stoljećima uobičajen lijek za mučninu. Sadrži moćne antioksidanse i protuupalne spojeve. Đumbir također može smanjiti bolove u mišićima, sniziti kolesterol, pomoći u probavi, ali i u ublažavanju valunga.
Dodajte 1 žličicu đumbira u prahu u šalicu kave.
Savjet: Imate li svježeg đumbira u hladnjaku? Naribajte ga nasitno, a zatim ga zamrznite u pojedinačnim dozama da je uvijek pri ruci i spreman za umiješati u kavu.
Kava s kurkumom za bolju probavu
Jeste čuli za latte s kurkumom? Ako niste, obratite pozornost! Ovaj začin zlatne boje je popularan s dobrim razlogom. Mnoge njegove ljekovite prednosti potječu od spoja kurkumina, koji ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Ovaj antioksidans podržava detoksikaciju jetre, pomaže u probavi, a može čak i pomoći u liječenju depresije.