StoryEditorOCM
GastroSAVRŠEN OKUS

Ako želite da vam kava ujutro miriše poput one iz neodoljive slastičarnice, poslužite se trikom koji se proširio iz jednog Bed & Breakfasta

Piše M.P.
26. siječnja 2022. - 07:21

Vjerojatno se svi slažu da bismo trebali malo češće začiniti svoj dan pa zašto onda ne započeti s prvim jutarnjim ritualom – ispijanjem kave. Mnogi ne mogu zamisliti da izađu iz kuće ili započnu s obavezama bez tog toplog napitka. Većina nas doslovno i u snu znamo koji je omjer, kave, mlijeka, šećera ili nekog drugog sladila koji nam odgovara. No ipak, i bez da to sve mijenjamo, svatko može poboljšati okus svoje jutarnje kavice, piše Gloria, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Ako želite da vam kuhinja ujutro miriše poput one iz neodoljive slastičarnice, bez da kolača imate na vidiku, poslužite se trikom koji se proširio iz jednog Bed & Breakfasta u američkom Maineu, a tajna je u dodavanju cimeta. No, ne onako kako bi ga većina nas stavila.

Tajna je u tome da se miomirisni začin doda mljevenoj kavi, prije kuhanja. Dakle blago posipajte željenu količinu cimeta na kavu, prije nego ćete je zakuhati. Mnogi se kunu u to da ćete zbog ovog načina kuhanja smanjiti i šećer i mlijeko.

image
Neki dodaju cimet tek prilikom posluživanja kave
Shutterstock

Brojne blagodati

Osim što će cimet poboljšati okus kavi, postoji i velika korist za zdravlje zbog konzumacije ovog začina. Neke studije su pokazale da snižava inzulinsku rezistenciju, što znači da je skok šećera u krvi nakon konzumacije ugljikohidrata, bio niži, ako je u njima bilo cimeta.

Osim što vam neće 'skočiti šećer' kao kad nema cimeta, taj je začin blagotvoran za još jednu stvar – on pomaže s kognitivnim funkcijama što ide ruku pod ruku s mnogima omiljenim napitkom - kavom koju svakog jutra pijemo baš zato da bismo se razbudili.

28. travanj 2024 11:35