StoryEditorOCM
ZdravljeToksini u kuhinji 2

Jeste li svjesni u čemu kuhate? Teflon, aluminij, bakar, emajl... - izbor je velik, evo što je netoksično i sigurno

Piše Olgica Grizelj-Ivić
21. siječnja 2024. - 15:02

Vjerojatno se u većini kućanstava može naći barem jedna tava ili lonac s neprianjajućim dnom ili aluminijska ili s keramičkim premazom ili teflonska ili ... tko zna koja vrsta posuđa za kuhanje hrane o čijoj toksičnosti smo možda i čuli, ali kao da ne želimo razmišljati.

Možda su neke od tih tava ili lonaca proizvod kakvog zvučnog brenda, platili ste to ‘pošteno‘, ali i nakon toliko godina pažljive upotrebe da se stijenke ne zagrebu, prilikom zagrijavanja "čujete" taj neki poseban miris i pitate se radite li štetu svojoj obitelji dok kuhate u njima.

Naravno da razlozi za zabrinutost postoje, jer sve što je neprianjajuće, s keramičkim premazom, teflonsko, aluminijsko... uglavnom je premazano "vječnim kemikalijama", kako se nazivaju PFA, poznati kao per- i poli-fluor...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. studeni 2024 07:33