StoryEditorOCM
Zdravljedobro je znati

Jeste li jedni od onih koji piju vino prije spavanja? Ovo su znakovi zbog kojih bi trebali prestati s time

Piše Petra Sokić/Živim.hr
10. srpnja 2024. - 08:00

Iako puno nas uživa u povremenom piću za opuštanje nakon dugog radnog dana ili druženje s prijateljima, granica između umjerenog i prekomjernog pijenja često može biti tanka, piše Živim.hr.

Unatoč mišljenju da je povremeno pijenje bezopasno, stručnjaci upozoravaju da čak i umjerena konzumacija alkohola može dovesti do raznih suptilnih, ali značajnih zdravstvenih problema. Dosadašnje smjernice sugeriraju ograničavanje unosa alkohola na najviše 14 jedinica tjedno - otprilike šest čaša vina ili krigle piva. Međutim, nova istraživanja i stručna mišljenja otkrivaju da čak i ti iznosi mogu imati loše posljedice na vaše zdravlje.

Umor i loš san

Stručnjaci upozoravaju da bi se zbog noćne „čašice“ alkohola prije spavanja mogli osjećati grogirano, dehidrirano i s glavoboljom. Alkohol ometa REM fazu sna, koja je ključna za pamćenje, učenje i kreativnost. Ian Hamilton, stručnjak za ovisnosti sa Sveučilišta u Yorku, objašnjava da REM faza pruža vitalni odmor i obnovu mozga, a Dr. Melissa Oldham iz UCL-ove Grupe za istraživanje duhana i alkohola dodaje da alkohol metaboliziran tijekom noći može dovesti do čestih buđenja i povećanog umora tijekom sljedećeg dana. Dehidrirajući učinci alkohola često uzrokuju i buđenja tijekom noći jer tijelo traži vode, a dugotrajna konzumacija alkohola narušava i apsorpciju vitamina B i folata, što dovodi do stanja poput makrocitne anemije koja može uzrokovati umor, probleme s ravnotežom i poremećaje raspoloženja.

Smanjeni seksualni nagon

Dugotrajno i teško pijenje može dovesti do nižeg seksualnog nagona. U početku, alkohol može pojačati hormone poput serotonina, dopamina, i testosterona, privremeno pojačavajući libido. Međutim, s vremenom se te razine hormona smanjuju, smanjujući seksualni nagon i potencijalno dovodeći do depresije ili anksioznosti. Prema Drink Awareu, alkohol može deprimirati središnji živčani sustav kod muškaraca, uzrokujući poteškoće s erekcijom i odgađajući orgazam, a i žene također mogu doživjeti manje intenzivne orgazme nakon pijenja.

Loše raspoloženje i anksioznost

Alkohol je depresiv koji u početku proizvodi smirujući učinak, ali često dovodi do skoka povratne anksioznosti nakon što se njegovi prvotni učinci istroše. Socijalni aspekt pijenja također može pridonijeti anksioznosti, jer pijanstvo može uzrokovati da djelujemo izvan karaktera, što dovodi do žaljenja i brige sljedećeg dana, a razdoblja gubitka pamćenja izazvanog alkoholom ili "zamračenja" mogu dodatno pogoršati te osjećaje tjeskobe i straha.

Problemi s vidom

Privremeni učinci alkohola uključuju vrtoglavicu, zamagljen vid ili dvostruki vid. Alkohol može uzrokovati simptome povezane sa suhim okom, poput crvenila, svrbeža i iritacije, a dugotrajna zlouporaba alkohola može oštetiti vidne živce, što dovodi do stanja poput makularne degeneracije i optičke neuropatije - to može biti povezano s nedostatkom vitamina A uobičajenog kod alkoholizma. Smanjenje alkohola može pomoći preokrenuti ove učinke, a poboljšanja su često vidljiva nakon samo 24 sata.

Oslabljeni imunološki sustav

Konzumacija alkohola može oslabiti i imunološki sustav, čineći tijelo osjetljivijim na infekcije.

Nepravilnosti menstrualnog ciklusa

Pijenje može poremetiti menstrualno zdravlje, Etanol u alkoholu narušava interakciju između hipofize i hipotalamusa, utječući na proizvodnju hormona i dovodeći do nepravilnih menstrualnih ciklusa. Alkohol utječe i na izlučivanje luteinizirajućeg hormona (LH) i folikul-stimulirajućeg hormona (FSH), koji su ključni za normalnu funkciju jajnika i ovulaciju.

Problemi s plodnošću

Pijenje može smanjiti plodnost i kod muškaraca i kod žena. Za žene alkohol uzrokuje hormonalnu neravnotežu koja utječe na menstrualne cikluse i ovulaciju, a ženama koje pokušavaju začeti ili koje su trudne preporučuju se da u potpunosti izbjegavaju alkohol. Za muškarce, prekomjerno pijenje može smanjiti razinu testosterona i oštetiti kvalitetu sperme.

Visoki krvni tlak

Alkohol može suziti krvne žile, što remeti normalnu cirkulaciju krvi, čime se povećava krvni tlak. Visoki krvni tlak ili hipertenzija mogu opteretiti srce i druge organe, što dovodi do povećanog rizika od srčanog udara, moždanog udara i demencije. Simptomi vrlo visokog krvnog tlaka uključuju glavobolje, zamagljen vid i otežano disanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. srpanj 2024 06:47