StoryEditorOCM
ZdravljeSAMO PRIRODNO

Jeste li i vi među onima koji su prisiljeni cijelo ljeto hodati u zatvorenim cipelama? Evo kako se riješiti gljivica

Piše MOZAIK SD
19. srpnja 2024. - 18:46

Gljivice na noktima ruku i nogu posljedica su prije svega loše higijene, izloženosti kemijski štetnim supstancama te neadekvatne manikure odnosno pedikure. Gljivice na noktima ruku mogu se pojaviti i kao posljedica konstantnog nošenja umjetnih noktiju.

image
Shutterstock

Gljivice na noktima ruku i nogu su vrlo uporne i teško se liječe, a infekcija je uglavnom recidivirajuća. To znači da se infekcija ponovno vraća, piše Kreni zdravo.

Vrlo često se za liječenje gljivica koristi soda bikarbona i ocat. Mješavina sode i octa je dobra upravo zato što soda bikarbona nije fungicidna, što znači da neće ubiti gljivice, ali će spriječiti njihovo širenje i rast, dok ocat koristimo kako bi ubili gljivice.

image
Shutterstock

SASTOJCI:

- voda

- 4 do 5 žlica sode bikarbone,

- 1 šalica bijelog ili jabučnog octa

- posuda za natapanje nogu

- papirnati ručnik

PRIPREMA:

Pomiješajte jednu šalicu octa u vodi koju ste prethodno ulili u posudu za natapanje nogu. Natapajte noge oko 15 minuta, a zatim osušite papirnatim ručnicima. Ponovite to još jednom, no ovaj put dodajte 4 do 5 žlica sode bikarbone.

Možete više puta dnevno ponoviti ovaj postupak.

“Iako mehanizam utjecaja sode bikarbone na inhibiciju rasta gljivica nije poznat, u našem ispitivanju je soda bikarbona zaustavila rast 80% svih testiranih uzgojenih gljivica te smanjila koncentraciju gljivica u uzorcima kože zaraženih ispitanika“, ističu znanstvenici i liječnici francuskog Odjela za parazitologiju bolnice u Strasbourgu. 

image
Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 07:54