StoryEditorOCM

Jeste li i vi među onima koji preskaču doručak? Kada pročitate rezultate nove studije možda promijenite tu naviku

Piše MOZAIK SD
6. prosinca 2023. - 07:43

Započinjanje dana na prazan želudac nekim je ljudima nezamislivo. Drugi jedva zagrizu u prvih nekoliko sati u danu. Ovi drugi, ako duže imaju takav stil života, mogu se razboliti. Na to sugeriraju nedavni podaci studije iz Kine, objavljeni u časopisu Journal of General Internal Medicine.

Prema studiji, uobičajeno preskakanje doručka povezano je s većim rizikom od raka gastrointestinalnog trakta. To uključuje rak jednjaka, želuca, debelog crijeva, jetre i žučnih kanala. Kako bi se došlo do nalaza, zdravstveni razvoj gotovo 63.000 Kineza promatran je oko pet i pol godina. 

Na kraju razdoblja promatranja kod sudionika je otkriveno 369 slučajeva raka probavnog trakta. U skupini onih koji su redovito preskakali prvi obrok u danu, udio slučajeva raka je bio veći. 

Sudionici koji su doručkovali jednom ili dva puta tjedno imali su povećan rizik od raka želuca ili jetre. Ispitanici koji uopće nisu doručkovali imali su povećan rizik od raka jednjaka, crijeva, jetre i žučnog mjehura.

"Uobičajeno preskakanje doručka može potaknuti razvoj i napredovanje raka probavnog sustava", zaključuje se u studiji.

Neki neuključeni stručnjaci kritički gledaju na nalaze. Na primjer, član Indijskog vijeća za medicinska istraživanja-Nacionalni institut za prehranu rekao je indijskom internetskom listu The Print: "Postoje oprečna stajališta o tome je li doručak apsolutni must, posebno za odrasle. U svakom slučaju, naša prethodna istraživanja pokazala su da je korisna za djecu.

Redovito preskakanje doručka u prošlosti je bilo povezano s brojnim kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim problemima u istraživačkim krugovima. Međutim, upitno je u kojoj je mjeri apstinencija od doručka uzročno odgovorna u tim slučajevima.

U svakom slučaju, potrebne su daljnje studije kako bi se razjasnili potencijalni mehanizmi koji stoje iza tih odnosa, pišu kineski istraživači. Što se tiče prevencije raka, stručnjaci smatraju da je relevantno educirati stanovništvo. Također je važno usmjeriti posebne mjere prevencije na dio populacije koji preskače doručak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 22:15