StoryEditor
ZdravljeVODITE RAČUNA

Jedna stvar je još važnija od redovitog pranja zubi, a mnogi je zaboravljaju! U organizam unose brojne bakterije, a zanemarivanjem bitnog 'poteza' i fekalne ostatke

Piše I. P.
10. listopada 2019. - 10:38
shutterstock_257979776

Održavanje dobre oralne higijene važno je za zdravlje u cjelini, a tu su i estetski benefiti. Možda mislite da su pranje, čišćenje koncem i povremene posjete zubaru dovoljne kako bismo održali zube u super stanju, ali jednu stvar svi zaboravljamo, a jako je važna, a to je mijenjati redovito četkicu za zube.

Četkice za zube brzo se potroše, pogotovo ako četkate zube barem dvaput dnevno, kako se preporučuje. Stomatolozi upozoravaju da četkicu treba zamijeniti novom svaka tri do četiri mjeseca. Ako se dlačice i prije tog perioda deformiraju, ili vam djeluju oštećeno, treba reagirati odmah.

 

Što se događa ako ne mijenjate četkicu svaka tri do četiri mjeseca? Ne samo da će se pohabati, nego će postati rasadnik različitih klica i bakterija. Osobito ako četkicu držite, kao većina, negdje u toaletu.

Prema istraživanjima, oko 60 posto četkica koje stoje u toaletu imaju na sebi fekalnih ostataka. Svaki put kad pustite vodu u wc školjci, a pritom ne spustite poklopac, male kapljice vode pršte se po cijelom prostoru, uključujući i površinu vaših četkica za zube.

 

Ako mislite da će poklopac za glavu četkice riješiti problem, varate se. To će samo dovesti do zadržavanja vlage, koja je savršen ambijent za razmnožavanje bakterija. Na četkici koja se nije dovoljno osušila može se razviti i plijesan. Ako na četkici primijetite crne točkice, odmah ju bacite.

Također, četkicu biste trebali promijeniti nakon što ste bili bolesni. Prehlada, viruse i bakterije, poput Escherichije coli mogu se nastaniti na četkicama, pa ih se najbolje riješiti kad ozdravite, kako se bolest ne bi vraćala.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 19:44