Cikla je vrlo svestrana namirnica koja se može koristiti i pripremati na razne načine. Bogata je hranjivim tvarima, a okus joj je zaista jedinstven.
Evo kako ju sve možete koristiti.
Od zimnice do kolača
Uobičajeno se koristi kao kisela zimnica no najzdravije je jesti ju sirovu u obliku salate. Može se naribati i pomiješati s drugim povrćem, poput mrkve i kupusa ili pak jabuke. Dodavanje soka od limuna ili maslinovog ulja dodatno pće poboljšati okus i pomoći u apsorpciji hranjivih tvari.
Popularan je sastojak za svježe cijeđene sokove i smoothije. Ako niste ljubitelj njezinog okusa, možete ga "popraviti" sokom od jabuke i naranče, a odlično se slaže i s mrkvom te đumbirom. Njezina prirodna slatkoća i nutritivna vrijednost pojačavaju energiju, piše Agroklub.
Kuhanje i pečenje omekšava njen okus i teksturu. Može se kuhati ili peći cijela, a zatim narezati na kockice ili kriške za dodavanje u salate, rižoto ili kao prilog. Također, može se peći zajedno s gljivama, grahom, krumpirom i drugim povrćem gdje daje poseban okus.
Osim uobičajenog kiseljenja, može se fermentirati i koristiti kao probiotik, što doprinosi zdravlju crijeva. Postupak fermentacije je isti kao kod npr. daikona.
Najvažniji je sastojak poznate juhe boršč gdje se kombinira s krumpirom, mrkvom i kupusom.
Zbog njezinog prirodnog šećera može se dodati slasticama, poput brownieja ili kolača, umjesto, primjerice, tikve.
Može se sušiti u pećnici i dehidratoru te samljeti u prah koji se onda dodaje smoothieju, jogurtu, pecivima i tjestenini za pojačanu nutritivnu vrijednost i prirodnu boju.
Zašto jesti ciklu?
Cikla je bogata hranjivim tvarima koje osiguravaju značajne zdravstvene prednosti, a to su prvenstveno antioksidansi, posebno betalaini, koji joj daje crvenu boju te pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i upala u tijelu.
Oni pridonose zaštiti stanica i smatra se da mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti, uključujući srčane.
Također sadrži značajne količine nitrata koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid, spoj koji pomaže u opuštanju krvnih žila i snižavanju krvnog tlaka te poboljšanjem cirkulacije. Smatra se i da oni poboljšavaju izdržljivost organizma.
Spoj betain u cikli podržava zdravlje jetre, pomaže u detoksikaciji i smanjuje masne naslage u njoj. Sirova ili minimalno obrađena cikla zadržava betain bolje nego kuhani oblici.
Bogata je vlaknima, što pridonosi zdravlju probavnog sustava, pomaže u prevenciji zatvora i potiče rast korisnih bakterija u crijevima.
A željezo, po kojem je toliko "poznata"?
Cikla ima željeza, ali u manjim količinama u usporedbi s nekim drugim povrćem. U 100 grama cikle nalazi se oko 0,8 mg željeza, što je manje od povrća poput špinata (2,7 mg), blitve (1,8 mg) i leće (3,3 mg), koji su još bogatiji ovim mineralom, a da ne pričamo o crvenom grahu koji na 100 grama ima 8,2 mg željeza.
Međutim, korisna je za zdravlje krvi i potiče apsorpciju željeza zahvaljujući udjelu vitamina C (4,9 mg na 100 g), ali i drugih razloga koje smo već spomenuli.