StoryEditorOCM
Zdravljenove studije

Iako je sol neophodna za funkcioniranje organizma, treba pripaziti. Ovi znakovi pokazuju da pretjerujete s unosom

Piše MOZAIK SD
18. listopada 2023. - 17:17

Iako nam je sol neophodna za funkcioniranje organizma i cjelokupno zdravlje, trebamo pripaziti na količinu koju svakodnevno unosimo jer prekomjeran unos soli može negativno utjecati na naše zdravlje.

Studija objavljena u International Journal of Epidemiology otkriva da unos previše soli kroz prehranu može biti štetan za cjelokupno zdravlje. Istraživanja pokazuju da bi naš dnevni unos soli u prosjeku trebao biti šest grama, ali većina ljudi konzumira više od sedam grama soli svaki dan, piše klix.ba.

Prema ovoj studiji, neprikladna tehnika potrošnje i procjene natrija mogla bi uzrokovati paradoksalne nalaze. Stručnjaci sugeriraju da je natrij skrivena komponenta koju je teško izmjeriti.

Učestalo mokrenje

Učestalo mokrenje je klasičan znak da unosite previše soli. Većinu vremena možete osjetiti hitnu potrebu da se probudite usred noći kako biste mokrili. Međutim, to je također simptom mnogih drugih stanja kao što su infekcije mokraćnog mjehura i dijabetes.

Konstantna žeđ

Veća konzumacija soli može izazvati osjećaj žeđi. To se događa jer hrana s većom količinom natrija remeti ravnotežu tekućine u vašem tijelu. Najbolji način da to nadoknadite je da pijete puno vode.

Otekline na neobičnim mjestima

Pretjerani unos soli može uzrokovati oticanje različitih dijelova tijela. Ovo bi mogao biti razlog zašto se ujutro osjećate napuhano. Otok se može osjetiti na prstima i oko gležnjeva. Ovo oticanje je uzrokovano viškom tekućine u tjelesnim tkivima i poznato je kao edem.

Vaša hrana nema okusa

Ako posolite hranu unatoč tome što ste je posolili tijekom pripreme, to može biti znak da ste navikli jesti više soli. Jednom kada se vaši okusni pupoljci naviknu na slane okuse, žude za istima iznova i iznova. Odjednom osjetite potrebu jesti slani kikiriki, čips i drugu slanu hranu.

Česte blage glavobolje

Velike su šanse da su blage glavobolje uzrokovane dehidracijom. Konzumacija previše soli vjerojatno će vam uzrokovati glavobolje u kratkim intervalima zbog dehidracije. Pijte puno vode kako biste pobijedili ove glavobolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:48