StoryEditor
ZdravljeDok slatko snivate

Gladujete tijekom dana, ali dok spavate sve poništite: glavni krivac za debljanje mogao bi se kriti u omiljenoj večernjoj navici, nakon ovoga mnogi će se zamisliti

Piše J. V.
11. lipnja 2019. - 14:21

Ako ste mislili da spavanje na kauču ispred televizora utječe samo na ukočenost vaših vratnih kralježaka, mogli biste se neugodno iznenaditi, jer sudeći prema posljednjim istraživanjima, upravo se u toj navici kriju razlozi za - debljanje.

JAMA Internal Medicine donosi studiju prema kojoj ispada da žene koje spavaju pred televizorom ili pak s upaljenim svjetlima u sobi, mogu dobiti na težini upravo iz tog razloga - izglednije je da će, ukoliko prakticiraju naviku na dnevnoj bazi, kroz sljedećih pet godina dobiti na težini i prekoračiti onu "idealnu", prenosi i Evening Standard.

Testiranje je provedeno na 40 000 zdravih žena u dobi između 35 i 74 godine. Njihova težina zabilježena je na početku i na kraju, poslije šest godina ispitivanja. U obzir su uključeni faktori poput godina, rase, količine fizičke aktivnosti, no i kada se sve uzelo u obzir, rezultati su bili poražavajući po one koje prakticiraju spomenutu naviku.

Pokazalo se da su za 17% sklonije debljanju, točnije, samo je faktor spavanja pred televizorom ili s upaljenim svjetlima rezultirao dobitkom na težini od čak 6 kilograma.

22% ispitanica koje na dnevnoj bazi drijemaju ili spavaju s upaljenim svjetlima ušao je u kategoriju "prekomjerne težine", a čak 33% ih je postalo gojazno.

Autor istraživanja tvrdi: "Ovi rezultati sugeriraju kako je izloženost umjetnome svjetlu noću faktor rizika za debljanje i razvijanje pretilosti".

Zaključio je i kako spavanje s upaljenim aparatima ili svjetlima donosi problem na socioekonomskom planu, loše je za okoliš, ali i predstavlja, u globalu, nezdrav životni stil koji vodi nizu drugih zdravstvenih problema, uz spomenutu pretilost.

Dodaje i kako je kvaliteta sna nužna za zdravlje organizma i održavanje tjelesne mase, uz pravilnu ishranu, a mnogi upravo taj segment zanemaruju.

Izdvojeno

15. kolovoz 2020 05:18