StoryEditorOCM
ZdravljeNEZNANJE

Ginekolog: ‘Imam pacijentice s 36 ili 37 godina koje misle da je plodno razdoblje vrijeme kada imaju menstruaciju‘

Piše MOZAIK SD
18. studenog 2023. - 12:45

Dr. Jochen Tigges, specijalist ginekologije i opstetricije, za njemački "Briggite" govorio je o plodnosti žena.

- S biološkog stanovišta najbolje vrijeme za dijete je relativno rano. Između 20 i 30 godina, šanse za dijete su najbolje. Postoji relativno velika razlika između sredine i kasnih 30-ih. Stope trudnoće su prilično konstantne do 30. godine, ali onda lagano padaju do 35. godine. U dobi od 35 do 40 godina vjerojatnost trudnoće po ciklusu značajno opada. Za 35-godišnjake imamo stopu trudnoće po ovulaciji od oko 15 posto, a za 40-godišnjakinje to je samo pet posto ili manje, rekao je  dr. Tigges.

image
Shutterstock

Ginekolog je objasnio da se kvaliteta jaja smanjuje s godinama. Dok se spermiji opetovano proizvode iz matičnih stanica, žene se rađaju s jajima. I tako su jaja također izložena svemu čemu je žena izložena tijekom svog života: zračenju, utjecajima okoline, stresu. Sve to smanjuje kvalitetu DNK u jajima, što im otežava oplodnju s godinama, a oplođeno jaje također se teže razvija u embrij.

Dr. Tigges upozorio je na nedostatak znanja o ciklusu i plodnim danima:

- Imam pacijente s 36 ili 37 godina života koji još uvijek vjeruju kako je plodno razdoblje vrijeme kada imaju menstruaciju. Mnogi su stvarno dobro informirani, ali nipošto svi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:10