StoryEditorOCM
ZdravljeMILIJUN PITANJA

Fiksni aparatić za zube dovodi roditelje u mnoge dileme; stručnjakinja pojašnjava kod kojih stvari treba biti oprezan

Piše Marina Knežević Petković
12. kolovoza 2024. - 18:38

Fiksni aparatići za zube u današnje vrijeme su naizgled postali "must have" dodatak. Je li zaista došlo vrijeme da se ortodontski uređaji koriste u modne svrhe, a pri tome gube svoju primarnu funkciju ispravljanja nepravilnosti u položaju zuba i čeljusti? Kada ih staviti? Koliko ih dugo treba nositi? Kako se postavljaju? Koliko koštaju? Na koje sve probleme možemo naići? 

Odgovore na sva ova pitanja, i mnogo više, doznali smo u razgovoru s doktoricom dentalne medicine Sanjom Zovko iz Omiša, koja je podijelila i korisne savjete za pacijente. 

Zašto se sve više pokazuje povećana potreba za nošenjem ortodontskog aparatića i u kojoj dobi je najbolje početi razmišljati o njegovu nošenju?

- Istina, stječe se dojam da je potreba za aparatićem sve veća. Razlog tomu je dvojak. U prvom redu promijenile su se prehrambene navike djece. Jede se mekša hrana, djeca manje i slabije žvaču i nedostatak takve stimulacije uzrokuje slabiji tonus mišića orofacijalne regije, što dovodi do poremećaja razvoja zubi i čeljusti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 17:40