StoryEditorOCM
Zdravljeizrazito štetno

Evo zašto nije dobro paliti svijeće kod kuće; Ako osjetite ovaj miris, brzo reagirajte!

Piše MOZAIK SD
16. listopada 2023. - 08:57

Iako su prije gotovo stoljeće i pol električne žarulje gotovo u potpunosti zamijenile upotrebu svijeća za unutarnju rasvjetu, to ne znači da su svijeće stvar prošlosti. Štoviše, uvijek ih imamo barem nekoliko u kući, za slučaj da ostanemo bez struje. Redovito palimo svijeće u našem domu na rođendane, na Sveta tri kralja i druge velike vjerske blagdane ili u crkvi.

Također, zahvaljujući savjetima stručnjaka za zdravlje, popularnost mirisnih svijeća čije različite arome i boje imaju zadaću popraviti nam raspoloženje, podići koncentraciju, umiriti nas ili stvoriti romantičnu atmosferu, u stalnom je porastu.

image
/Shutterstock

Neki od proizvođača svijeća čak tvrde da je njihovo paljenje izvrstan način za raspršivanje svih neugodnih mirisa u prostoru u kojem živimo, a mnogi (pogrešno) vjeruju da je korištenje mirisnih svijeća odličan način da se riješimo štetnih posljedica pušenja u kući, ali i miris duhanskog dima i "osvježiti" prostor. Međutim, ovo je zaista velika zabluda!

Nijedna svijeća nam definitivno nije prijatelj, pogotovo ne ove moderne, koje se sve manje izrađuju od pčelinjeg voska i drugih prirodnih materijala, a sve više od parafina, jednog od štetnih naftnih derivata. Zato svaki put kada zapalimo svijeću, bilo parafinsku ili "prirodnu", moramo biti svjesni da smo izloženi čistom izgaranju i otvorenom plamenu, jer cijelo vrijeme udišemo dim pun otrova koji mogu biti vrlo, vrlo opasni za naše zdravlje. Svako spaljivanje je opasno za zdravlje, a treba izbjegavati bilo kakvu vrstu dima, prenosi Blic.

Osim ugljičnog monoksida, koji je produkt svakog izgaranja, u dimu upaljene svijeće, slično onom od upaljene cigarete, ima alkana i alkena, kakvih ima u ispušnim plinovima automobila. Također, u zrak se ispuštaju toluen i benzen koji, bez odgovarajuće ventilacije, mogu iritirati oči, nos, uzrokovati glavobolje i brojne druge neugodne simptome.

A da paradoks bude još veći, svijeće ne samo da mogu pridonijeti većem zagađenju zraka unutar prostorije u kojoj se pale, već otvoreni plamen može dovesti čak i do neželjenih požara. Dakle, imajte na umu da čak i kada koristite svijeće koje navodno "skupljaju" miris duhanskog dima, zapravo samo pogoršavate situaciju svima u prostoriji, jer su i vrsta gorenja i otvoreni plamen štetni za ljudsko zdravlje.

image
/Shutterstock

Kada je riječ o kvaliteti zraka ispunjenog dimom klasične cigarete koji se konzumira paljenjem, a potom i spaljivanjem duhana, dovoljno je spomenuti da se u njemu nalazi oko 6000 različitih tvari, od kojih je oko 100 štetnih i potencijalno štetno za zdravlje. Što je doista gorući problem i za pušača i za sve oko njega, piše Blic.

Iako su nekad svijeće, pa čak i čisti petrolej, imale ključnu ulogu u noćnom osvjetljenju, jer drugih izvora svjetlosti praktički nije bilo, otkrićem električne energije danas imamo znatno manje štetnih žarulja, koje su posljednjih godina dodatno napredovale do "spasonosne". Isto tako, kada je riječ o osvježivačima zraka, za njih sada postoje napredne bezdimne varijante koje isključuju bilo kakvu vrstu izgaranja.

A što se tiče cigareta, naravno, savjet je ostaviti ih se zauvijek. No, ako to niste u mogućnosti, znanstvene inovacije i tehnološki razvoj posljednjih godina pridonijeli su da se iu ovom slučaju napravi veliki korak prema bezdimnim alternativama, čija je zadaća trajno eliminirati izgaranje i emisiju štetnih otrova u zrak. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 00:24