StoryEditorOCM
ZdravljeRIZIČNI FAKTOR

Dva su glavna krivca koja vode povišenim razinama mokraćne kiseline, a jednog od njih jedemo i više puta dnevno

Piše Suzana Ciboci/Živim
1. ožujka 2023. - 08:45

Moguće je da do sada niste čuli za mokraćnu kiselinu ili niste ozbiljnije razmišljali o tom metaboličkom spoju, osim možda o njegovoj ulozi u gihtu i bubrežnim kamencima. Iako je uloga mokraćne kiseline poznata i opisana prije više od stotinu godina, tek smo je u protekla dva desetljeća počeli promatrati kao nešto više od rizičnog čimbenika za spomenute dvije bolesti. Danas sve više otkrivamo da je visoka razina mokraćne kiseline čvrsto povezana s rizikom od prekomjerne tjelesne težine, ali i s rizicima za kardiovaskularne bolesti, povišeni krvni tlak, kognitivno propadanje, zatim s abnormalnim razinama masnoća u krvi i smrti od bilo kojeg uzroka. Uz to, mokraćna kiselina potiče proizvodnju masnog tkiva - od proširenja struka do masne jetre, čak i ako nemate...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 01:08