StoryEditorOCM
Zdravljetri karijere

Dr. Šeparović: Vječni sam entuzijast i nikad ne odustajem od borbe za srce, čak i kad je mogućnost oporavka mizerna

Piše Ahmet Kalajdžić
11. kolovoza 2023. - 15:36
Dr.sc. Jadranka Šeparović Hanževački priznati je stručnjak i znanstvenik i izvan Hrvatske, mi smo je ‘uhvatili‘ na ljetovanju na PelješcuTonći Plazibat/Cropix

Dubrovkinja dr.sc. Jadranka Šeparović Hanževački uvijek se rado vraća rodnom gradu. Ovih dana ljetuje na Pelješcu, a ni u danima odmora ne može se odvojiti od kardiologije koja joj je obilježila karijeru.Ova redovita profesorica na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu predaje kardiologiju i potvrđuje kako su upravo kardiovaskularne bolesti u cijeloj Europi vodeći uzrok smrtnosti i pobola populacije:

- Ohrabrujuće je da se uslijed učinkovitijeg liječenja akutnoga infarkta miokarda i koronarne bolesti te brojnih preventivnih mjera koje potiče kardiološka zajednica usporava krivulja rasta smrtnosti. Mjere podrazumijevaju smanjenje utjecaja čimbenika rizika odgovornih za nastanak kardiovaskularne bolesti. Treba još puno raditi na svijesti ljudi u stvaranju zdravih navika i nove generacije odgajati kako dočekati kvalitetnu starost. To je vrlo zahtijevan ali ne i nemoguć zadatak: škole su pokrenule niz preventivnih programa, ali je preventivnim mjerama nužno učinkovitije obuhvatiti i roditelje jer je nadolazeći problem starenje populacije, koja osim ishemijske bolesti srca nosi porast degenerativnih bolesti srčanih zalistaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:36