StoryEditorOCM
Zdravljeomiška liječnica

Dr. Barišić savjetuje kako izbjeći osip, plikove, svrbež koje na koži izaziva sunce i što ako se alergija razbukta

Piše Marina Knežević Petković
20. srpnja 2024. - 19:21
Dr. Tihana Barišić dala nam je dragocjene informacije o dijagnozi, prevenciji i liječenju fotodermatozeShutterstock, Marina Knežević Petković

Alergija na sunce, poznata i kao fotodermatoza, predstavlja skup kožnih reakcija koje nastaju uslijed izlaganja sunčevoj svjetlosti. Ova stanja mogu biti izuzetno neugodna i izazivati značajne poteškoće u svakodnevnom životu. Sunčeve UV (ultraviolet, ultraljubičaste) zrake, koje su neophodne za sintezu vitamina D i imaju pozitivan učinak na naše raspoloženje, kod nekih ljudi izazivaju nepredvidive reakcije na koži.

Osobe koje pate od alergija na sunce, koje se mogu manifestirati na različite načine, od blagih osipa do ozbiljnih reakcija, često moraju prilagođavati svoje aktivnosti na otvorenom i usvojiti posebne mjere zaštite kako bi izbjegle simptome.

Kao bismo bolje razumjeli ovu kompleksnu temu, razgovarali smo s dr. Tihanom Barišić, specijalisticom opće medicine iz Omiša, koja nam je pružila dragocjene informacije o dijagnozi, prevenciji i liječenju fotodermatoze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 08:12