StoryEditorOCM
ZdravljeNJEGA IZNUTRA

Dok gledate film ili ste u pauzi za ručak, grickajte mrkvu i borovnice te vratite koži sjaj

Piše Ana Špoljarić/Živim
10. kolovoza 2023. - 08:31

Poželjno je s vremena na vrijeme osvijestiti da je ono što unosimo u tijelo iznimno važan čimbenik sveopćeg zdravlja. Kada govorimo o koži, izreka "ono si što jedeš”, savršeno se uklapa u koncept zdravlja budući da često moramo započeti rješavati problem iznutra kako bismo djelovali na van. Drugim riječima, prehrana je doktor broj jedan u postizanju i održavanju elastične i sjajne kože. Zato, donosimo nekoliko ključnih savjeta o prehrani koji će vam pomoći izgledati i osjećati se zdravo i mladoliko, piše Živim.

PIJTE VODU

Liječnici preporučuju unositi u tijelo najmanje osam čaša vode dnevno. Osim što održava srce i bubrege, voda je ključna za zdravlje kože. Unoseći vodu u tijelo, osim što će nas hidrirati, ujedno će isprati loše toksine. Ako želite dodatni sjaj kože svojoj vodi dodajte kriške limuna i krastavca.

JEDITE ŠTO JE MOGUĆE MANJE ŠEĆERA

Znate li da ako danas pojedete jedan red čokolade, velika je vjerojatnost da ćete sutra poželjeti isto, samo u većoj količini. Svjesni smo činjenice da šećer stvara ovisnost i da je teško izaći iz ovog začaranog kruga. No, da biste imali super glatku kožu, morat ćete povući crtu i izbaciti mnogo svojih omiljenih slatkiša kao i gazirane sokove. Šećer remeti hormonsku ravnotežu vašeg tijela i uzrokuje bolne upale kože.

JEDITE OMEGA-3 MASTI

Da, postoje dobre i loše masti. Loše masnoće uključuju prženu hranu koju biste trebali izbjegavati u širokom krugu i zamijeniti ih onim dobrim masnoćama avokada, lososa, jaja i oraha. One naime djeluju na hidrataciju vaše kože i smanjuju znakove starenja.

OGRANIČITE UNOS KAVE

Imamo dvije vijesti – lošu i dobru. Pretjerani unos kave ima loš učinak na kožu u smislu dehidracije. Dobra vijest je da se ne morate odreći svog omiljenog crnog napitka u potpunosti već i dalje možete uživati u jednoj ili dvije šalice dnevno.

JEDITE PUNO MRKVE

Mrkva je namirnica koju bismo trebali jesti u svim prilikama - dok gledamo film ili pod pauzom za ručak. Ne samo da su pune vlakana, nego obiluju i antioksidansima koji sprječavaju oštećenje stanica kože. Bilo da ih jedete sirove ili kuhane, ova namirnica će održavati vaš imunološki sustav zdravim te spriječiti prerano starenje.

image
Shutterstock

POLUDITE S BOROVNICAMA

Malo tko ih ne voli. Najbolje bobičasto voće koje možete jesti su borovnice i maline. Obiluju vitaminom A. Borovnice će k tome smanjiti razinu masnoće u vašoj koži. Dodatno, prednost ovog voća je što obiluje antioksidansom proantocijanidin (plavi i ljubičasti pigmenti u biljci) koji čini čuda za vaše stanice i čini vas mlađima.

PAPAJA ĆE SE SVIDJETI VAŠOJ KOŽI

U usporedbi s drugim voćem, papaja ima najveću količinu vitamina C. Ovaj vitamin sudjeluje u efektu blistave kože zbog toga što obnavlja kolagen koji pak štiti tijelo od preranog starenja i oštećenja od sunca. Ako jedete papaju, također ćete dobiti zdravu dozu vitamina E koji štiti tjelesne stanice od slobodnih radikala. Osim toga, papaja također obiluje antioksidansima koji blagotvorno djeluju na kožu, piše Živim.

KORISTITE LANENO SJEME

Laneno sjeme obiluje fitonutrijentima koji su puni vlakana i antioksidansa. Zdrave masnih kiseline iz ovih sjemenki pomoći će u održavanju optimalnog zdravlja i u borbi protiv upala.

NAMIRNICE KOJE SU NEPRIJATELJ KOŽI

Sljedeće namirnice nastojte svesti na minimum:

- slatko

- alkohol

- zagoreno meso

- presoljenu hranu

- mesne prerađevine

- trans masti

- crveno meso

- previše začinjenu hranu

- previše kofeinskih proizvoda

- gluten

- ugljikohidrate s visokim glikemijskim indeksom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:48