StoryEditorOCM
ZdravljeANTIOKSIDANSI

Često zaboravljen začin, može nam pomoći i kod upala, ali i kod olakšavanja tjeskobe - ubacite ga u mlijeko

Piše Petra SOKIĆ/Živim
21. srpnja 2024. - 07:31

Začini, često zaboravljeni i podcijenjeni, a osim svoje uloge u kuhinji i mogućnosti da od jela naprave eksploziju okusa, često imaju i puno skrivenih zdravstvenih dobrobiti, tako i muškatni oraščić. Ni sama se ne sjećam kada sam ga zadnji put iskoristila u kuhinji, a naročito kao glavni sastojak u nekom napitku - velika greška. Taj zanimljivi začin može ublažiti i spriječiti brojne zdravstvene probleme, od psihičkih do fizičkih, piše Živim.

Muškatni oraščić je začin dobiven iz sjemena stabla Myristica fragrans, porijeklom iz Moluccasa u Indoneziji. Poznat je po svom slatkom i blago orašastom okusu, a koristi se u slatkim i slanim jelima, uključujući pekarske proizvode i pića. Iako se smatra zimskim začinom, nema razloga da ga ne koristite i u ljetnim mjesecima. Muškatni oraščić sadrži miristicin s protuupalnim, antioksidativnim i antimikrobnim svojstvima, ali ključno ga je konzumirati umjereno jer prekomjerni unos može biti toksičan.

image

Muškatni oraščić

Shutterstock

Zdravstvene dobrobiti muškatnog oraščića

Bolji san - Muškatni oraščić sadrži miristicin, koji ima sedativne učinke. Studija objavljena u časopisu Journal of Interdisciplinary Cycle Research otkrila je da muškatni oraščić, u kombinaciji s mlijekom, može pomoći u uspavljivanju i učinkovitom liječenju nesanice. To čini vruću šalicu muškatnog oraščića savršenim pićem prije spavanja.

Ublažava anksioznost - Muškatni oraščić pomiješan s mlijekom potiče proizvodnju serotonina, što potiče opuštanje i mirno stanje uma, ujedno smanjujući i razine anksioznosti.

Protuupalna svojstva - Muškatni oraščić sadrži spojeve poput monoterpena i flavonoida, poznatih po svojim protuupalnim učincima. Studija je pokazala je da ulje muškatnog oraščića smanjuje upalu, bol i oticanje zglobova kod pokusnih štakora.

Probavno zdravlje - Muškatni oraščić pomaže i probavi i tradicionalno se koristi za liječenje gastrointestinalnih problema kao što su nadutost, probavne smetnje i dijareja.

Antioksidativni učinci - Bogat antioksidansima, muškatni oraščić može pomoći u zaštiti tijela od oksidativnog stresa, sprječava i oštećenje stanica i kronične bolesti.

Kardiovaskularno zdravlje - Sadržaj kalija muškatnog oraščića pomaže u regulaciji otkucaja srca i krvnog tlaka. Studija sugerira da dodaci muškatnog oraščića mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i visokog kolesterola.

image

Muškatni oraščić

Shutterstock

Manje poznata dobrobit muškatnog oraščića je da usporava propadanje kognitivnih funkcija osoba sa staračkom demencijom ili Alzheimerom zahvaljujući aktivnim tvarima miristicinu i macelignanu koji održavaju normalno funkcioniranje mozga. Dobar je i za zdravlje bubrega i jetre jer im pomaže u čišćenju toksina, a aktivni spojevi koje sadrži pomažu u rastapanju bubrežnih kamenaca te u poboljšanju rada bubrega i jetre

Priprema mlijeka od muškatnog oraščića

Zagrijte jednu šalicu mlijeka na srednjoj vatri, pazeći da ne prokuha.

Umiješajte prstohvat mljevenog muškatnog oraščića, prilagođavajući okusu po vašem sviđanju.

Poslužite dok je još toplo.

Nuspojave i mjere opreza

Iako muškatni oraščić nudi mnoge prednosti, treba ga konzumirati umjereno. Visoke doze mogu uzrokovati štetne učinke kao što su mučnina, vrtoglavica, pa čak i toksičnost.

Preporučena doza

U kulinarske svrhe obično je dovoljno manje od čajne žličice muškatnog oraščića. Kada pripremate mlijeko muškatnog oraščića, počnite s prstohvatom i ne prelazite jednu četvrtinu čajne žličice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:27