StoryEditorOCM
ZdravljeHitno mijenjajte prehranu

Budite se mamurni, a večer prije niste popili kap alkohola? Moguće je da vam ove namirnice uzrokuju jutarnju mučninu i glavobolju

Piše PSD
21. srpnja 2017. - 00:38

Alkohol uzrokuje mamurluk, a grozan jutarnji osjećaj nakon večeri pijenja uobičajen je i očekivan. No, neki se bude s istim simptomima, a da večer prije nisu popili kapi alkohola. Oni uključuju glavobolju, napuhnutost, letargiju i manjak koncentracije, kao i malaksalost i mučninu.

Nutricionisti upozoravaju na postojanje nečega što se naziva 'mamurluk od hrane' (food hangover), a s njim se suočavaju mnogi koji ne vode baš računa o vlastitoj prehrani. Oni koji jedu namirnice koje im tijelo teško probavlja, s velikim udijelom masnoće, soli i šećera, pate od jutarnjeg mamurluka uzrokovanog netolerancijom na navedene namirnice.

Prehrambeni proizvodi mogu uzrokovati netoleranciju na određene sastojke, nuspojave na neke vrste hranu ili aditive. Kao i kod mamurluka od alkohola, možete imati uznemiren trbuh, bolne udove i strašnu glavobolju.

Ove namirnice također utječu na mozak, uzrokujući maglovit pogled, razdražljivost, a ponekad i plakanje te depresiju.

“Mnogi ljudi doživljavaju redovite mamurluke od hrane jer jedu namirnice koje im tijelo teško probavlja – namirnice koje imaju visok udio masnoće, soli, šećera ili sve odjednom”, kaže nutricionistkinja Tracey Strudwick.

Upozorava i da, iako mamurluk od hrane nije službeno priznat od strane medicinske zajednice, on je sve češći. Visokokalorična hrana i ona bogata ugljikohidratima smatra se okidačem za ovakvo stanje, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 18:45