Prepun je zdravih masnoća i hranjivih tvari poput vitamina E, C i K, doprinosi zdravlju srca, regulaciji šećera u krvi, a vole ga i naše koža i kosa. Zbog svega nabrojenog popularnost ovog voća je i dalje visoko na ljestvici preporuka, a osobito u mediteranskoj, veganskoj i keto prehrani. No, uživanje u avokadu za neke bi moglo biti sve samo ne to. Naime, ako osjetite probleme s disanjem nakon obilnog jedenja primjerice guacamole umaka, to je zato što ste možda intolerantni na histamin. Riječ je o biološki aktivnoj tvari koja se prirodno nalazi u našem tijelu i koja ima ključnu ulogu u imunosnom sustavu, regulaciji funkcija probavnog sustava i komunikaciji u središnjem živčanom sustavu. Međutim, neki ljudi mogu biti intolerantni na ovu tvar, odnosno, ne mogu je učinkovito preraditi što onda dovodi do reakcije tijela. Drugim riječima, do intolerancije dolazi kada tijelo nije u stanju učinkovito razgraditi histamin, obično zbog nedostatka enzima diamin oksidaza koji je ključan za razgradnju u probavnom sustavu, piše Živim.
Simptomi
Avokado je dobar primjer hrane s visokim udjelom histamina, a oni čija tijela ne mogu preraditi ovu tvar, doživljavaju simptome poput:
- glavobolje,
- kožnog osipa,
- svrbeža,
- problema s disanjem i kihanje,
- probavne smetnje,
- lupanje srca.
Ipak, mnogi ne povezuju nabrojeno s intolerancijom na histamin, već težinu u tijelu pripisuju drugim okolnostima.
Kako prepoznati intoleranciju na histamin?
Kada su u pitanju nelagode nakon pojedenog avokada, za početak je dobro osvijestiti koliko ovo voće uopće sadrži histamina? Istraživanje navodi da komad avokada sadrži 23 mg/kg histamina, stoga ako osjetite da vam ovo voće izaziva neke od spomenutih simptoma, svakako se obratite nutricionistu i razmislite o uvođenju prehrane s niskim udjelom ove tvari na nekoliko tjedana. Nakon što se tijelo prilagodi, ponovno uvedite avokado kako biste vidjeli hoće li se simptomi vratiti. Taj će postupak, među ostalim, pomoći otkriti jeste li doista intolerantni na histamin, piše Healthline.
Drugim riječima, ako snižavanje histamina pomaže i ako se iznenada nakon pojedenog avokada osjetite loše, to je potencijalni znak za intoleranciju na histamin. Svakako, uz vodstvo stručnjaka i uravnoteženi plan prehrane značajno će vam olakšati život s intolerancijom, piše Živim.
Može i bez avokada
Unatoč svim dobrobitima, činjenica da ste intolerantni na ovo voće vas ne treba ni na koji način obeshrabriti pa tako spomenuti guacamole umak možete napraviti uz jednako dobru alternativu. Sve što trebate je pola kile smrznutog graška, šaku korijandera, 1 režanj češnjaka, 1 limeta, 1 luk i sol prema ukusu, sugerira Prevention.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....