StoryEditorOCM
ZdravljeEUROPSKI PLAN

Arsen može uzrokovati rak kože, mjehura i pluća, Komisija je donijela nova pravila za njegovo smanjenje u hrani

Piše Ljubica Vuko
4. ožujka 2023. - 11:11

Europska komisija (EK) donijela je nova pravila za smanjenje prisutnosti arsena u prehrambenim proizvodima. Kako su izvijestili, donošenje nižih dopuštenih količina još je jedan važan korak u ostvarivanju ciljeva europskog plana za borbu protiv raka u pogledu ograničavanja ili uklanjanja karcinogenih kemikalija u hrani. Ta odluka, koja se temelji na znanstvenom izvješću Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) iz 2021., donesena je nakon što su države članice pozvane da prate prisutnost arsena u hrani.

"Danas poduzimamo dodatne mjere za daljnje smanjenje rizika od izloženosti karcinogenim kontaminantima iz našeg prehrambenog lanca. Naši građani žele biti sigurni da je hrana koju jedu sigurna, a nova pravila još su jedan dokaz da su standardi sigurnosti hrane u EU-u i dalje najviši u svijetu", izjavila je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Kako navode u Komisiji, tom će se mjerom smanjiti dopuštena koncentracija anorganskog arsena u bijeloj riži, a istodobno se utvrđuju nove granične vrijednosti za arsen u prehrambenim proizvodima na bazi riže, hrani za dojenčad, dječjoj hrani, voćnim sokovima i soli.

Postojeće najveće dopuštene količine arsena u prehrambenim proizvodima utvrđene su 2015. na temelju mišljenja EFSA-e u kojem se navodi da anorganski arsen može uzrokovati rak kože, mjehura i pluća. Arsen je prisutan u niskim koncentracijama u stijenama, tlu i podzemnoj vodi, pri čemu su hrana i pitka voda glavni načini izlaganja ljudi. Industrijske emisije poput rudarenja i izgaranja fosilnih goriva mogu pridonijeti većim razinama arsena u okolišu, kao i upotreba gnojiva, sredstava za zaštitu drva, insekticida ili herbicida koji sadržavaju kontaminant, izvijestili su iz EK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 18:02