StoryEditorOCM
ZdravljeDOBRA VIJEST

Američka studija pružila zanimljive nalaze: određeni dodaci pomažu kod ADHD-a, djeca su imala manje problema s koncentracijom i emocionalnom regulacijom

21. srpnja 2022. - 09:17

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Američke akademije za dječju i adolescentnu psihijatriju pružila je zanimljive nalaze vezane uz poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD).

Kod djece koja su osam tjedana koristila dodatak prehrani s najvažnijim vitaminima i mineralima, istraživači su primijetili značajno poboljšanje simptoma. Dodatak vitamina i minerala pomogao je poboljšati koncentraciju. Djeca su također imala manje problema s tzv. emocionalnom disregulacijom, tj. nemogućnošću kontrole vlastitih emocija.

Dodatak prehrani koji je korišten sadržavao je sve najvažnije vitamine i esencijalne minerale. Korištena je doza koja je bila viša od preporučene dnevne doze, ali niža od gornje granice tolerancije. Radilo se o trostruko slijepoj randomiziranoj kliničkoj studiji u kojoj je sudjelovalo 135 djece i njihovih roditelja. Nitko od djece prije početka istraživanja nije koristio lijekove za ublažavanje simptoma poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.

image
Loic Venance/Afp

Pozitivan utjecaj na rast

Djeca su nasumično podijeljena u dvije grupe. Prva skupina dobila je mješavinu mikronutrijenata - vitamina i minerala, a druga skupina placebo. Ni liječnici ni roditelji djece nisu znali koja su djeca dobivala vitamine i minerale, a koja placebo. Naravno, ni sama djeca o tome nisu imala informacije. Studija je provedena bez komplikacija. U djece koja su primala vitamine i minerale nisu se primijetile specifične nuspojave. Također su analizirani uzorci urina i krvi. Analiza nije otkrila nikakve posebnosti niti problematična odstupanja.

Kao što je spomenuto u uvodu, bilo je moguće uočiti smanjenje težine simptoma u skupini koja je dobivala "pravi dodatak prehrani", odnosno raznolik skup vitamina i minerala. Djeca su tako imala manje problema s koncentracijom i emocionalnom regulacijom. Zanimljivo je, međutim, da su djeca koja su bila dio testne skupine narasla u prosjeku 6 milimetara više od djece koja su bila u kontrolnoj skupini. Ovaj podatak je posebno važan zbog činjenice da jedna od neželjenih nuspojava lijekova koji se često koriste u liječenju osoba s poremećajem pažnje i hiperaktivnosti može biti donekle usporen rast.

Manja odstupanja između liječnika i roditelja

Grupa koja je primala vitamine i minerale pokazala je veće poboljšanje u usporedbi s kontrolnom skupinom, na temelju objektivnih kriterija korištenih za procjenu ozbiljnosti poremećaja. Zanimljivo je da se ocjene roditelja, koje su dakako puno subjektivnije, ne slažu u potpunosti s ovim nalazom. I roditelji djece iz prve skupine i roditelji djece iz druge skupine prijavili su smanjenje problema s njihovom djecom. Nije bilo značajnih razlika između procjena roditelja djece koja su bila dio testne skupine i one koja su bila dio kontrolne skupine. To svjedoči o tome da subjektivne ocjene često nisu dovoljne za ispravnu ocjenu stvarnog napretka.

image
Shutterstock

Što je točno odgovorno za pozitivan utjecaj?

Uočeni pozitivni učinci nedvojbeno su razlog za veselje, pogotovo jer se radi o vrlo sigurnoj terapijskoj opciji. Znanstvenici koji su se prijavili na istraživanje već razmišljaju o novim izazovima koji su pred njima. Jedan od najvažnijih zadataka je temeljitije ispitivanje razloga pozitivnog utjecaja vitamina i minerala. Istraživači žele razumjeti zašto upravo dodaci vitamina i minerala mogu dovesti do poboljšanja i može li učinak ovisiti o specifičnim okolnostima. Između ostalog, žele ispitati postojanje moguće povezanosti s promjenama u crijevnom mikrobiomu. Jedna od hipoteza je da je pozitivan utjecaj vitamina i minerala povezan sa smanjenjem upale u tijelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 22:37