StoryEditor
ZdravljeVeliki problem

'Negativno utječe na naše zdravlje, a osobito na zdravlje djece': ova 'nevidljiva opasnost' izaziva bronhitis, probleme s plućima i srcem, a tako nam je blizu; Evo što preporučuju liječnici

26. studenog 2019. - 08:31

Život djece koja su svakodnevno izložena onečišćenom zraku zbog ispušnih plinova s obližnjih prometnica mogao bi biti manje kvalitetan nego kod djece koja su odrasla daleko od magistrala, prenosi danas studiju britanskih znantstvenika BBC.

Uočili su, naime, da se pluća djece koja žive 50 metara ili bliže od prometne ceste, razvijaju za 14% sporije nego kod ostalih. Istraživanje je provedeno u 13 gradova u Velikoj Britaniji i Poljskoj, a ukazuje i na alarmantan podatak da onečišćenje zraka pridonosi i većim izgledima za razvoj srčanih bolesti, moždanog udara, zatajenja srca i bronhitisa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nowa Warszawa | Portal (@nowawarszawa) on

Na londonskom King's Collegeu analiziralo se zdravstveno stanje ljudi koji žive u područjima s visokim onečišćenjima zraka, a ono je znatno narušenije nego kod ostalih, kad se promatra zdravlje opće populacije. Istraživanje nije bilo fokusirano isključivo na hospitalizaciju i smrtne ishode, već i učestalost bolesti poput upala pluća.

Studija je konačno pokazala da je onečišćenje zraka uz prometnice usporilo normalan razvoj pluća kod djece za oko 14 posto u Oxfordu, za 13% u Londonu, 8% u Birminghamu, 5% u Liverpoolu, 3% u Nottinghamu i 4% u Southamptonu.

Istaknuli su da bi smanjenje zagađenja zraka za petinu u spomenutim gradovima rezultiralo smanjenjem broja slučajeva djece sa simptomima bronhitisa za više tisuća godišnje. 

"Onečišćenje zraka na nevidljiv način negativno utječe na naše zdravlje, a osobito na zdravlje naše djece", objasnio je dr. Rob Hughes, suradnik Zaklade za čisti zrak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rybnik.com.pl (@rybnikcompl) on

Nazvao je trenutni stupanj onečišćenja "javnozdravstvenom krizom", a podržala ga je liječnica Penny Woods, izvršna direktorica Britanske zaklade za zdravlje pluća.

"Znamo da onečišćenje zraka sprječava normalan razvoj pluća naše djece te pogoršava simptome među djecom s plućnim bolestima", kaže Woods koja predlaže nove mjere koje bi pomogle javnosti - prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, čist je onaj zrak koji tijekom cijele godine ne sadrži više od 40 mikrograma dušikova dioksida po kubnom metru.

Iz gradske uprave kažu pak da se toksično onečišćenje zraka u središtu Londonu smanjilo za trećinu otkad su uvedene nove zone naplate parkinga, a razina dušikova dioksida u "zoni ultra niske emisije" (ULEZ) u prvih šest mjeseci programa smanjila se za 30%.

A dok u Hrvatskoj još uvijek ne možemo govoriti o sličnim zagađenjima, činjenica je da sve veća populacija u gradovima, kao i sve veća količina prometala itekako utječu na zdravlje naših pluća. Stoga bi bilo preporučljivo, kad god je to moguće, boraviti u prirodi na svježem zraku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marco Maccapani (@mmacca) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 14:52