StoryEditor
ZdravljeJako štetno

'Kokosovo ulje je čisti otrov!': znanstvenica svojim govorom izazvala šok u svijetu, evo koju omraženu namirnicu preporuča umjesto ove

Piše J. V.
22. kolovoza 2018. - 16:53
iStock-540732578

Iako kokosovo ulje zadnjih godina uživa popularnost kao malo koja namirnica, pa ga čak nazivaju i "superhranom" dobrom za probavu, kožu, kosu i opće zdravlje ljudskoga organizma ukoliko se konzumira u određenim količinama, najnovija istraživanja donose podatke koji su, malo je reći, zbunjujući.

Profesorica na Harvardu, dr. Karin Michels, koja je uz to i predsjednica Instituta za prevenciju tumora na Sveučilištu u Freiburgu, održala je govor na temu "Kokosovo ulje i ostale nutricionističke pogreške".

Tu iznosi svoje mišljenje o ovoj megapopularnoj namirnici koje je mnoge iznenadilo. Ispada da ne postoji mnogo namirnica koje su u jednakoj mjeri kao kokosovo ulje za ljudsko tijelo - štetne.

Ide toliko daleko da ga naziva i "otrovom", a sve zbog razarajućeg efekta koje zasićene masne kiseline ostavljaju na ljudski organizam, prenosi Independent.

"Kokosovo ulje jedna je od najgorih namirnica koje postoje. Ne postoji nijedno istraživanje koje potvrđuje pozitivne posljedice konzumiranja ovoga ulja. Kokosovo ulje nezdravije je od svinjske masti. Kokosovo ulje čisti je otrov", tvrdi Michels.

Njeno se istraživanje nadovezuje na ono Američke udruge za prevenciju srčanih bolesti koje je prošle godine izdalo upozorenje za sve bolesnike savjetujući im da zasićene masne kiseline u svojoj dijeti zamjene nezasićenima, a ostalima se preporučuje da učine isto i time umanje vjerojatnost oboljenja od kardiovaskularnih bolesti.

Doktorica Karin Michels kao zamjenu kokosovom ulju predlaže čak i omraženu svinjsku mast, koja je, prema njoj, mnogo manje štetna od ove vrste ulja.

Hrana koja obiluje zasićenim masnim kiselinama, uz kokosovo ulje je i maslo, tvrdi sirevi, ghee, kobasice i ostale mesne prerađevine.

Ona koja je pak bogata nezasićenim masnim kiselinama i utoliko bolja za ljudski organizam uključuje avokado, sjemenke i orašaste plodove, kao i riblje ulje.

Cijeli govor doktorice Michels možete pogledati na YouTubeu gdje je video već dosegao broj od 800.000 pregleda i izazvao brojne rasprave.
 


Mišljenje Michelsove, treba napomenuti, podržala je donekle i britanska nutricionistkinja Lily Soutter.

"Tek je nedavno u Velikoj Britaniji zabilježena veća potražnja za kokosovim uljem, budući da se uvelike propagiraju njegove blagodati, od poticanja imuniteta pa čak do prevencije Alzheimerove bolesti. No treba imati na pameti da je kokosovo ulje gotovo u cijelosti sastavljeno od zasićenih masnih kiselina, pa njegovim konzumiranjm možete itekako premašiti preporučenu dnevnu količinu od 20g dnevno za žene i 30g dnevno za muškarce", tvrdi ona za Independent.

"Tvrditi pak da je ova namirnica otrov može biti opasno i rezultirati strahom od određenih vrsta hrane. Važno je sjetiti se da ne postoji hrana koja je u potpunosti loša ili dobra", dodaje Soutter, uz napomenu i da svakako preporuča umjerenu konzumaciju kokosova ulja.

#KOKOSOVO ULJE#SVINJSKA MAST

Izdvojeno

17. lipanj 2020 00:48