StoryEditor
Trendobavezno isprobati

Postoji li ukusniji zalogajčić od tek ispečenih bublica? Ovaj recept je pravi hit, ukusni kruščići ne sadrže ni trunku brašna, ali su zato puni sira 

1. svibnja 2020. - 12:53
Shutterstock

Postoji li bolji doručak od toplih bublica, tek ispečenih, premazanih tankim slojem maslaca?

Teško. I ne samo za doručak, uklopili bismo ih rado i uz ručak, za večeru... No sve te puste količine tijesta ne djeluju najbolje na liniju, ako ste među onima koji su posljednjih tjedana pojačali prehranu, znate o čemu govorimo. Sve je to zbog stresa, naravno, ali koliko nečiji struk stresa uopće može podnijeti prije nego se proširi do neprepoznatljivosti? 

Vrijedi zato isprobati i one malo manje kalorične varijante omiljenih jela. Vraćamo se na početak - postoji li bolji doručak od toplh, tek ispečenih bublica, koje su uz to potpuno light? Već vadite zdjelu i palite pećnicu?

U ovoj varijanti uopće vam ne treba brašno. Umjesto njega, glavninu recepta čini tapioka (manioka), škrob izvađen iz korijena skladišta biljke kasava (cassava). Tapiokino brašno sigurno ste viđali u trgovini na odjelu zdrave hrane, a dolazi često i u karakterističnim kuglicama, idealnima za pripravu pudinga.

Recept je izvorni brazilski - pao de queijo. U prijevodu, kruh od sira. Kruščići koje ćete dobiti zbog mješavine će vlažnog svježeg sira i tapioke biti pomalo ljepljive teksture, ali lagani i ukusni. 

Sastojci:

- 180 mililitara mlijeka

- 120 mililitara biljnog ulja (može i maslinovo)

- žlica maslaca (nije nužno)

- 340 g tapiokinog brašna

- 2 žličice soli

- pola žličice praška za pecivo

- 2 veća jaja

- 85 g parmezana

- 85 g pecorina (ukoliko želite manje kaloričnu varijantu, možete koristiti i ricottu)

Priprema:

Suhe sastojke pomiješajte u jednoj zdjeli, a nad srednje jakom vatrom zagrijte mokre sastojke. U mlijeko ulijte ulje i maslac (po želji) pa čekajte da uzavre. Potom lagano dodajite mokru smjesu u suhu. Važno je da je dodajete ravno s ploče, dok iz nje ide para jer će upravo ona učiniti bublice napuhanima.

Dodajte, cijelo vrijeme miksajući, dva jaja. Miješajte oko 5 do 8 minuta. Dobit ćete smjesu nalik kremi. Potom dodajte sir i smjesu pustite da stoji u hladnjaku dva sata.

Prije oblikovanja loptica malo namočite ruke kako se tijesto ne bi lijepilo. Ako bublice planirate jesti same, možete ih oblikovati da budu manje, a ako ih planirate koristiti za sendvič, formirajte osam većih kuglica. Prije nego ih stavite u pećnicu, premažite ih mješavinom jaja, malo vode i prstohvata soli.

Kako kruščići imaju tendenciju zagorjeti na dnu, možete poduplati tepsiju da to spriječite. Pecite ih na 180 stupnjeva 40 minuta dok ne poprime lagano smeđu boju na vrhu. Na pola puta ih okrenite, a ako ste formirali manje kuglice, pecite ih upola manje.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 21:13