StoryEditor
Trendza prste polizati

Obožavanu ‘manistru‘ možete spremiti na tisuću načina, evo kako to rade poznati kuhari: ovo su najzanimljiviji jednostavni umaci za tjesteninu

24. travnja 2020. - 09:45
Shutterstock

Odlasci u trgovine posljednjih tjedana za neke su bili poprilično stresni. Dok je jedne smetalo korištenje rukavica i maski u razgledavanju polica, druge je iz takta izbacilo to što nikako ne mogu pronaći sve namirnice sa svoga popisa.

Kod prvog problema ne možemo vam pomoći, barem ne još neko vrijeme, no što se tiče druge manjkavosti odlaska u trgovinu, savršeno vas razumijemo, ali i nudimo rješenje. 

Uz malo mašte i kreativnosti rijetko kojoj namirnici se ne može doskočiti adekvatnom zamjenom, a jedna od takvih su i konzervirane rajčice - za neke neizostavni dio umaka za tjesteninu. Za slučaj da ih trenutno nemate kod kuće, a baš vam se jede nešto 'talijansko' predlažemo da isprobate neke od namirnica koje su predložili poznati svjetski kuhari. Od češnjaka, inćuna i brokule do tune, jaja i kapara - ovi ukusni dodatci vašim umacima za tjesteninu nagnat će vas da zaboravite čak i na izolaciju, pa krenimo.

Vrhnje i limun

Kuharica Barbara Kafka, prilikom spremanja umaka za tjesteninu, predlaže da se poslužite sa samo dva sastojka - vrhnjem za kuhanje i limunom. 

Za dvije porcije bit će vam dovoljno 250 ml vrhnja i dva limuna. Na srednje jakoj vatri zakuhajte vrhnje te mu dodajte sol i papar po želji. Nakon nekoliko minuta, dodajte sok od dva limuna, a možete naribati i koricu nakon što ste je prethodno oprali. Dodatni sastojci (poput gljiva, paprike ili neke vrste mesa) također su dobrodošli, ali nisu nužni po mišljenju kuharice.

Sir i prženi orašasti plodovi

Poznati chef Lello Favuzzi smatra da uz pržene lješnjake i pikantni sir njoki moraju biti božanstvenog okusa. 

Prema njegovom receptu pomiješajte 100 grama tvrdog sira i 300 ml punomasnog mlijeka ili vrhnja te pustite na vatri da se sastojci otope i sjedine. Umaku dodajte kuhanu tjesteninu i veliki prstohvat parmezana, a za posebni užitak dodajte prstohvat tostiranih orašastih plodova po želji.

Češnjak, inćuni i brokula

Kuharica Thomasina Miers ponosna je i na svoj recept za umak za tjesteninu, a evo kako ga pripremiti. Na tavi popržite dva češnja češnjaka, šest fileta sitno nasjeckanih inćuna, dva žumanjka i 140 g parmezana. Sastojcima dodajte vrhnje za kuhanje, a preporučljivo je i eksperimentirati s dodatnim okusima po vašoj želji, posebice kada su sirevi u pitanju. Sa strane skuhajte brokulu i dodajte je pred kraj umaku.

Kobasice, gljive i zelena tjestenina

Kada Anna Del Conte priprema umak za tjesteninu na sjeveru Italije, ona koristi isključivo sušene vrganje. 

Pretpostavljamo da u vrijeme izolacije rijetko tko kod kuće ima baš tu namirnicu, no i bilo koja druga vrsta gljiva dobro će doći. 

Na maslinovom ulju popržite 250 grama svinjskih kobasica narezanih na kolutiće te im dodajte 100 grama gljiva (prethodno poprženih na maslacu). Dodajte nasjeckani peršin, malo limunove korice i nasjeckani češanj češnjaka. Za vizualni, ali i ukusni doživljaj, svemu pridružite i zelenu tjesteninu od špinata.

Tuna, jaja i kapari

Oretta Zanini De Vita umak za tjesteninu priprema na sljedeći način. Na maslinovom ulju zapržite nasjeckani češnjak te dodajte komadiće tune iz ulja. Dodajte malo bijelog vina, limunov sok i grubo nasjeckane kapare. Kuhajte dok se ne zgusne pa svemu dodajte skuhanu tjestenu. Dok je sve još na vatri, prelijte mješavinom jaja i mlijeka ili vrhnja za kuhanje te nastavite pržiti još minutu dvije.

Panceta i jaja

Ovaj recept zasigurno svi poznajete kao 'Carbonaru', no koliko često ga pripremate. Kuhar Russell Norman to radi na sljedeći način. Na maslinovom ulju zapecite narezane komadiće pancete dok ne dobiju lijepu boju i hrskavu teksturu. Sa strane, izmiješajte smjesu žumanjka, naribani parmezan, puno crnog papra i malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu te ju dodajte panceti. Kuhanu tjesteninu, za kraj, dodajte svim sastojcima i zajedno sve na vatri pomiješajte.

Avokado, bosiljak i limun

Ako niste ljubitelj vrhnja za kuhanje, avokado je odlična zamjena. Izmiješajte nasjeckano meso nekoliko avokada sa sokom dva limuna, dva češnja češnjaka, 75 ml maslinovog ulja i puno puno svježeg bosiljka - dok sve ne postane glatko. Začinite po ukusu i procijedite kroz svoju tjesteninu, poslužujući s naribanim parmezanom.

Pesto

Uz savjet kuharice Felicity Cloake i sami možete kod kuće napraviti savršeni pesto umak, a evo i kako. Lagano usitnite dvije žlice tostiranih pinjola s prstohvatom soli te im dodajte 250 g svježih listova bosiljka. Sve zajedno izmiješajte i pretvorite u pastu. Dodajte 25 grama mljevenog parmezana i pecorino sira i 300 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Koristite različite orašaste plodove (bademi, orasi, kikiriki) da pojačate okus. Za one sklonije eksperimentiranju, možete se okušati i s kombinacijom okusa poput kozjeg sira, kapara, brokule i graška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 10:51