StoryEditorOCM
Trendlijepe i unikatne

Jel‘ vam fali daska? Pronašli smo spretnog majstora koji se vješto krije iza uspješnog brenda Kacaveeda, kuhinjska pomagala nisu jedino što izrađuje

11. svibnja 2020. - 10:19

Što je danas chef bez noža, ali i bez dobre daske za rezanje? – upitali smo Dorijana Čeku (39) iz Pule koji se vješto krije iza brenda Kacaveeda. Ovaj majstor za drvo izrađuje kuhinjske daske, namještaj i stolove, te tu i tamo nakit od starih skateboardova, za što se s razlogom pročulo diljem Lijepe naše.

– Od malih sam nogu u radionici, otac je uvijek volio sam sve stvarati pa sam valjda to naslijedio od njega, proizvoditi, uzgajati i slično. Danas ja to pokušavam prenijeti na svoju djecu – veli naš sugovornik, koji nam je ispričao kako je prije godinu dana nastao brend Kacaveeda.

– S brendom Kacaveeda započeo sam prije godinu dana, nakon što sam dao otkaz kao kućni majstor. Otvorio sam obrt i od države uzeo poticaje koji su se nudili, kupio puno alata i krenuo s daskama – sjeća se Dorijan, čije famozne daske ne možete kupiti u nekoj trgovini jer ih još uvijek nigdje ne izlaže, ali možete ga pronaći na Instagramu.

A zašto je odlučio početi baš s daskama za rezanje, a ne, primjerice, namještajem, kutijama za nakit ili nečim trećim, upitali smo našeg vještog sugovornika.

– Daska za rezanje djelovala mi je kao dobra ideja, jer su se do sada na tržištu nudile samo one od maslinova drva, koje su predivne, ali ja sam želio nešto drukčije. Kvalitetna daska svakome treba u kuhinji, a ako je k tome unikatna i lijepa, uvijek će biti u modi. Radionica mi je u sklopu kuće i tu nastaju sve moje rukotvorine. Daske kupujem u lokalnim pilanama, obično hrast, bukvu, krušku, jasen, javor i američki orah – otkriva nam.

image
Dorijan Čeke u svojoj radionici radi čuda od dasaka
Sara Vižintin

Potom nabavljene materijale reže na komade, pobaca ih po stolu i čeka da mu dođe inspiracija.

Priznaje da najviše voli spajati više vrsta drva kako bi dobio šarenilo i razne linije na završnom proizvodu.

– Spajam ih isključivo netoksičnim ljepilom, a najdraže su mi daske koje imaju neobrađene krajeve i one s puno čvorova. Za izradu jedne daske treba mi četiri, pet sati – kaže i dodaje kako je svaka daska unikat te da ih na kraju premaže maslinovim uljem.

image
Kad je daska gotova, Dorijan je premaže maslinovim uljem
Tedi Korodi

Ne voli se ponavljati, ali kolekcija “Wifey”, koju je posvetio ženi, inače svojoj najvećoj potpori, i njezinim oblinama, ima sličnu notu pri izradi.

Dorijan je inače po struci elektrostrojarski tehničar i primarni mu je posao renoviranje, održavanje i sitni popravci po kućama, a za daske kaže da su mu hobi. A mi bismo rekli hobi koji je vrlo brzo prerastao u posao zbog uspješnosti onoga što izlazi iz radionice. Daske Kacaveeda jedan su od traženijih poklona dragim osobama. Zasad Dorijan još uvijek uspijeva sam na vrijeme obaviti sav posao i nema potrebe za zapošljavanjem radne snage, ali tko zna što nosi budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 18:20