StoryEditorOCM
Spiza plustop kombinacija

Ovo povrće blokira spojeve koji izazivaju rak, a ne jedemo ga dovoljno. Pripremite ga ovako, a evo i zašto po tom receptu

Piše T. S. M.
9. listopada 2024. - 07:05

Kad ste zadnji put jeli kelj? Što god da ste odgovorili, naša vam je poruka ista: jedite ga danas opet. Kelj je važan za zdrave kosti i vezivna tkiva, kao i za apsorpciju željeza, ali to nije sve...

Znanstvenicima je verzot, kako ga zovemo u Dalmaciji, jako zanimljiv jer se pokazalo da može blokirati djelovanje nitrozamina, štetnih spojeva koji izazivaju rak. Nitrozamini su pronađeni u različitim vrstama namirnica, ali najviše ih ima u suhomesnatim proizvodima, kao i u pivu te drugim alkoholnim pićima.

Hm... što bi to značilo? Ako volite suho meso, trebali biste ga kombinirati s verzotom!

I zato smo vam pripremili jedan super recept koji spaja kelj, grah, suho meso i rižu. Može i ječam ako vam je draži.

image
Shutterstock

Rižot od kelja s grahom i suhim mesom

Sastojci:

500 g kelja
300 g suhih rebara
200 g riže
200 g skuhanog graha
50 g pancete
50 g parmezana
4 žlice bijelog vina
2 žlice maslaca
1 luk
1 režanj češnjaka
vruća mesna juha
sol, papar

Priprema:

Suho meso potopite u vodu, a zatim ga stavite kuhati u čistu vodu i kuhajte ga dok ne omekša. Za to vrijeme počnite s pripremom jela.

Kelj narežite na tanke trakice, operite ga i ocijedite. U tavi otopite 1 žlicu maslaca pa na njemu prodinstajte nasjeckani luk. Dodajte nasjeckani češnjak, kratko pirjajte dok ne zamiriše, pa dodajte kelj. Pirjajte uz miješanje oko minutu, dodajte pancetu narezanu na kockice, kratko kuhajte uz miješanje pa dodajte rižu.

Pirjajte uz miješanje dok riža ne postane staklasta, zatim dodajte vino i pustite ga da ispari pa počnite postupno dodavati juhu. Posolite (malo) pa kuhajte 15-ak minuta, dok riža ne bude al dente.

Dodajte suho meso natrgano na komade i grah pa kuhajte još par minuta da se sastojci prožmu.

Provjerite treba li još soli, dodajte papar i masla pa dobro promiješajte. Poslužite posuto parmezanom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 07:07