StoryEditorOCM
Spiza plusbombice zdravlja

Ovo je voće iznimno zdravo, a ne jedemo ga dovoljno. Ispravite to odmah, imamo recept za domaći džem s manje šećera

Piše T. S. M.
25. srpnja 2024. - 19:22

Želite li učiniti puno za svije zdravlje uz malo truda te pritom uživati, trebali biste se osloniti na jednu slatku malu voćku koju tako rado stavljamo u kolače i knedle, no, za razliku od jabuke ili naranče, ne padne nam često napamet kao opcija za marendu. Sad će neki pametnjaković reći da su jabuke i naranče toliko popularne jer ih ima tijekom cijele godine, no zapravo i u ovom slučaju riječ je o voću koje nam je uvijek dostupno, samo ne uvijek u istom obliku.

Mislimo na marelice. Trenutno su nam dostupne svježe, dok u ostatku godine do mile volje možemo uživati u sušenim marelicama te u džemovima i sokovima od marelice, pri čemu je, želite li iz njih izvući što više korisnih sastojaka, najbolje birati domaće ili one od certificiranih eko proizvođača.

image
Shutterstock

Marelice nisu jednako razvikane kao borovnice i naranče, ali ćete ih ipak tu i tamo ugledati na popisima superhrane na koje se plasiraju zahvaljujući tome što sadrže kalcij, željezo, magnezij, vitamin C, folnu kiselinu, vitamin A, vitamin K, vitamin E,  niacin, mangan, fosfor i kalij.

Donosimo vam recept za domaći džem od marelica u koji ne ide puno šećera. Da bi vam dobro uspio, ključno je odabrati što zrelije voće, a to je ono koje je na dodir poalo mekano, dokmu je kora prošarana crvenkastim pjegicama. Džem od žućkastih i tvrdih marelica bit će izrazito kiseo pa mu treba dodati više šećera, a takav onda nije uputno jesti u većim količinama.

image
Shutterstock

Domaći džem od marelica

Sastojci:

3 kg očišćenih marelica
1,35 kg šećera
1/2 vrećice konzervansa

Priprema:

Očišćeno voće narežite i stavite u lonac zajedno sa šećerom pa kuhajte na srednje jakoj vatri. Kad smjesa dođe do vrenja, dodajte konzervans po svom izboru (možete koristiti vinobran ili drOetkerov kontervans za džemove) pa kuhajte još pola sata uz miješanje. Provjerite je li džem skuhan: stavite žličicu smjese na tanjurić, pričekajte koji trenutak da se malo ohladi pa povucite prstom preko smjese. Ostane li jasan trag, džem je kuhan. u protivnom, kuhajte još malo pa ponovite test.

Prebacite skuhani džem u sterilizirane stajlenke, zaklopite ih i okrenite. Kad se džem ohladi, staklenke u standardnom položaju pospremite na hladno i tamno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:36