StoryEditorOCM
Spiza plustrkom po smokve

Ovo je prava stvar! Domaći džem od smokava bez dodanog šećera: ne bojte se, ‘sladora‘ neće falit‘, evo u čemu je tajna...

Piše T. S. M.
22. kolovoza 2024. - 07:05

Nije li lkijeponusred tmurne zime, na neko bezvezno radno jutro otvoriti staklenku domaćeg džema, marmelade ili pekmeza pa zagrabiti žlicom u blago koje ste skuhali nekog vrućeg, sunčanog dana u kolovozu? Pa zašto biste si uskratili takav užitak! Priprema domaćeg džema ne mora biti mukotrpna, recepti su zapravo vrlo jednostavni, a uz moderne kućanske aparate posao se odrađuje puno brže i lakše no nekoć.

Ako vas, pak, brine to što domaće marmelade i džemovi najčešće sadrže poprilične količine šećera, ne brinite se više. I među takvima postoje "light" opcije, a jedna od njih je domaći džem od smokava u koji ne treba dodati ni zrnce šećera.

Kako to, možda se pitate, znajući da se šećer u džemove ne dodaje samo zbog oksa, nego i zbog toga što služi kao konzervans. Doznat ćete kad pročitate recept.

A zatim trk po smokve!

Džem od smokava

Sastojci:

2 kg smokava
4 žlice meda
2 limuna
2 naranče

Priprema:

Smokve operite, prepolovite i maknite im peteljke pa ih stavite kuhati. Čim uzavru, smanjite vatru na laganu i kuhajte oko pola sata do 45 minuta uz povremeno miješanje.

Dodajte sok od naranči i limuna i po želji manji komad korice naranče (pripazite da je odvojite od bijelog, gorkog dijela), sve usitnite štapnim mikserom pa pustite da zakuha.

Prebacite u sterilizirane staklenke, zaklopite ih i okrenite naopako.

Kad se džem ohladi pohranite ga u uobičajenom položaju na tamnom i svježem mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. kolovoz 2024 07:07