Da nam je nešto slatko... a ne bismo baš smjeli... Zvuči poznato? Mi smo pronašli rješenje. Zvuči vrlo obećavajuće. Riječ je o kolaču koji se može napraviti na čak tri načina, a niti u jednom slučaju ne sadrži jaja, mlijeko, šećer ni brašno. E sad vam već sigurno zvuči predobro da bi bilo istinito, zar ne?
Sudeći po komentarima onih koji su ga probali, ne. Navodno je vrlo sočan i ukusan, možda mu mrvicu manjka slatkoće, ali i to ima svoje prednosti kod onih koji jne vole jako slatke kolače ili ne žele koristiti šećer ni alternativne zaslađivače. Svi vi koji dišete drugačije slobodno mu dodajte i malo sladora.
Evo kako ga napraviti. Bit će vam potrebne tri do četiri vrlo zrele banane, a ako nisu baš jako zrele svakako vam savjetujemo da poradite na slatkoći na drugi način - dodajte malo meda, agave sirupa, ksilitola ili što vam je već drago, ako baš nikako ne želite ubaciti koji kućarin cukra. Treći sastojak ovisi o vašem izboru.
To može biti kakao prah, ako ste asketski nastrojeni, može biti mljeveni rogač ako vam škode određeni poticajni sastojci kakaa i ako želite slađi rezultat, a može biti i otopljena čokolada (crna ili mliječna sa zaslađivačem) ili čokolada u prahu ako ste raspoloženi za kolač koji će okusom više podsjećati na klasične.
Glavna baza ovog kolača, osim u tome što je pogodan za alergičare i one koji broje kalorije, je u njegovoj jednostavnosti ali ako ste skloni kompliciranju i uživate u njemu, slobodno se poigrajte okusima pa u tijesto dodajte malo cimeta, arome vanilije, malo kave ili pak koju kap ruma.
Također, ako vam se to uklapa u prehrambena načela kojih se držite, ispečeni i ohlađeni kolač možete preliti ganacheom od 100 ml kokosovog vrhnja dovedenog do vrenja u koje ste dodali 100 g čokolade.
Sočni čokoladni kolač s bananom
Sastojci:
390 g pirea od banane
160 g maslaca od kikirikija
30 g kakaa, rogača u prahu ili otopljene čokolade
Priprema:
Zgnječite tri do četiri vrlo zrele banane pa odmjerite 390 grama. Prebacite ih u blander zajedno s ostalim sastojcima pa blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Prebacite smjesu u kalup za torte promjera 14-16 centimetara pa pacite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko 50 minuta do sat vremena.
Pustite kolač da se dobro ohladi prije rezanja i posluživanja jer će biti slađa kad se okusi razviju i povežu.