StoryEditorOCM
Spiza plusdokazano moćan

Čaša ovog soka učinit će čuda za krv, tlak i izdržljivost, no mnogi ga mrze. Otkrivamo kako će postati ukusan i neodoljiv

Piše Tea Sumić Miletić
26. srpnja 2024. - 19:15

Čak i mala djeca znaju da je povrće koje najčešće mrze jesti zapravo jako zdravo pa, ako imaju uporne roditelje, usprkos početnom protivljenju, s vremenom prihvate ideju o konzumiranju tog naoko pomalo ružnjikavog gomolja. Ako su im roditelji spretni u kužini, svejrojatno im ga znaju pripremiti na načine koji potiču apetit, a jedan od njih je vrlo jednostavan i ne zahtijeva paljenje špahera, a to je detalj koji po ljetnim vrućinama nije nimalo zanemariv.

Povrće o kojem je riječ je cikla, a da je izuzetno bitna čak i onima koji odavno nisu djeca u razvoju dokazalo je još jedno istraživanje koje je pokazalo da se svakodnevnim ispijanjem 250 mililitara soka od cikle kroz razdoblje od mjesec dana može znatno sniziti krvni tlak.

Znanstvenici sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu otkrili su da je cikla bogata anorganskim nitratima koje tijelo pretvara u nitrit, a zatim u dušikov oksid koji opušta stijenke krvnih žila. Uslijed toga žile se šire, a krvni tlak se normalizira.

Zanimljivo je i da su ispitanici, dva tjedna po prestanku ispitivanja i redovitog konzumiranja ovog soka, zabilježili da im je tlak ponovno poprimio prethodne, visoke vrijednosti.

Želite li zdrav kardiovaskularni sustav, ali također i niži kolesterol, bolju krvnu sliku te bolju izdržljivost, kako na sportskim terenima, tako i u krevetu, ovaj bi vam sok trebao biti dio svakodnevne rutine.

Priprema se lako, a radi boljeg se okusa cikla može kombinirati s drugim voćem i povrćem. Mi smo sve isprobali pa vam navodimo ideje iz vlastitog iskustva.

Najbolje opcije su jabuka i mrkva koje podižu razinu vitamina i daju slatkoću, dok će višnja najbolje zakamuflirati zemljani okus cikle. Svakako uzmite u obzir i limun, koji će također lijepo zakamuflirati okus cikle te špinat, koji doduše neće povoljno djelovati na okus, ali hoće na ukupnu hranjivu vrijednost soka.

Soku možete dodati kokosovo mlijeko, koje će mu dati ljepšu teksturu i dozu slatkoće, a možete ga obogatiti i medom. Borovnice su super opcija, osobito zamrznute, jer će soku dati ljepši okus i gustoću zbog koje će vas podsjetiti na sorbet. 

Uzmite u obzir da će svi spomenuti dodatci "razvodniti" sok, pa ako vam je cilj popraviti zdravlje neće vam biti dovoljna dva i pol deca, jer ta se količina odnosi na čisti sok cikle. 

Kad radite sok od cikle na putovanju, ne treba vam sokovnik: samo ga naribajte pa ga procijedite kroz gazu ili koristite štapni mikser.

I još jedna bitna napomena: kad kupujete ciklu, odaberite mlade i svježe primjerke (osaće ih zeleno i svježe lišće te, ako lišća nema, napeta i sjajna kora) jer su slađi i bogatijeg sastava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. kolovoz 2024 04:21