Ako vam se jede nešto slatko, a ne da vam se gnjaviti s pripremom niti imate puno vremena na raspolaganju, za vas je kao stvoren kolač koji se naziva salame di cioccolato, salame de chocolate, odnosno - čokoladna salama.
Naziv duguje izgledu koji podsjeća na kobasice i salame, a na te suhomesnate proizvode nalik je i kad se nareže, zahvaljujući grubo usitnjenom keksu i, po nekim receptima, sjeckanim orasima ili lješnjacima.
Neki je vole lagano uvaljati u šećer u prahu, kako bi još više podsjećala na pravu salamu, kore prošarane plemenitom plijesni, dok drugi smatraju kako je bolja ako se prelije čokoladom (jer čokoladne nikad dosta).
U starijim verzijama recepta priprema se s kakaom i šećerom u prahu, u onima nešto novijeg vijeka s otopljenom čokoladom, dok postoje i recepti koji kombiniraju sve navedeno.
Jednostavnije verzije podrazumijevaju tek čokoladu, kekse i mlijeko ili jaja, dok postoje malo složeniji u koje idu još i sastojci za bolji okus - rum, kava, začini... Nudimo vam jedan recept za ovu slasticu koja je nekoć bila vrlo popularna i na našim prostorima, odabrali smo ga jer nas najviše podsjeća na starinske recepture za ovu slasticu, a preskače korištenje sirovih jaja.
Čokoladna salama
Sastojci:
350 g keksa
100 g čokolade
80 g maslaca
160 ml mlijeka
3 žlice šećera u prahu
4 žlice kakaa
Priprema:
Nasjeckajte kekse ili ih grubo usitnite pa im dodajte otopljeni maslac i ostale sastojke osim čokolade te dobro izmiješajte.
Dobit ćete kompaktnu masu koju trebate oblikovati kao salamu (pomoći će vam umatanje u papir za pečenje koji treba zamotati kao omot bombona, pogledajte video).
Ostavite kolač dva sata u hladnjaku ili zamrzivaču da se dobro stisne, kako biste ga lakše narezali. Prije rezanja prelijte ga otopljenom čokoladom.