StoryEditorOCM
Slatkoomiljena slastica

Talijanska tajna za najbolje fritule: zbog ovog će sastojka postati nevjerojatno mekane! Otkrivamo i trik za prženje

Piše T. S. M.
5. studenog 2024. - 07:05

Kako temperature pomalo padaju, nama sve više raste želja za slasticama poput fritula i krafni, slatkih napasti tako fino hrskavih izvana, a mekanih iznutra. Ne znamo jeste li s nama na istoj valnoj duljini po tom pitanju ili (još) niste, ali ako vam jednom zatreba recept za pržene slatkarije kojima ćete nekoga glatko impresionirati, otkrit ćemo vam talijansku tajnu za najmekše i najbolje fritule.

Da, i Talijani imaju fritule, a nazivaju ih frittelle ili zeppole, premda postoji još puno naziva za ovu slasticu, ovisno o regiji iz koje dolazi recept. Jedan vrlo cijenjen recept potječe iz Kampanije, a osobitost mu je to što se u tijesto dodaje kuhani krumpir.

image
Shutterstock

Ovo je tijesto, da vam odmah napomenemo, potrebno dizati, jer sadrži kvasac, pa se pripremite na čekanje. Malo strpljenja se ipak uvelike isplati, jer rezultat su slastice izrazite mekoće i fine, mjehuričaste teksture za koje nam se teško odlučiti bismo li ih trebali nazvati fritulama ili bismo ih možda mogli uvrstiti u krafne.

Talijanske fritule (Zeppole) 

Sastojci

250 g brašna
150 g kuhanog krumpira
50 g maslaca
10 g kvasca
1 prstohvat soli
1 žumanjak
šećer u prahu (za posipanje)
ulje (za prženje)

Priprema

Od brašna napravite brežuljak s rupom u sredini pa u udubljenje dodajte skuhani i pasirani krumpir, žumanjak i omekšali maslac. Otopite kvasac u vrlo malo vode i dodajte ga ostalim sastojcima pa umijesite čvrsto i neljepljivo tijesto. Poklopite ga i ostavite da se diže oko 3 sata ili dok se ne udvostruči.

Kad se tijesto diglo, podijelite ga na komade i svaki od njih oblikujte u trakice duge 15-20 cm, a debljine oko 1 cm. Možete napraviti i druge oblike, po želji.

Rasporedite ih po papiru za pečenje, razmaknute jedne od drugih i pokrijte ih krpom te ih pustite da se dižu oko pola sata.

Zagrijte ulje za prženje i provjerite je li dovoljno vruće: ubacite mali komad tijesta, ako ostane na dnu ulje je još hladno, ako se vrati na površinu, ulje je zagrijano kako treba, a ako odmah potamni onda je previše vruće i morat ćete smanjiti temperaturu maknuvši posudu s vatre.

Kad je ulje optimalno zagrijano, pecite zeppole pa ih vadite kad uhvate lijepu boju i ostavite ih na par sekundi na upijajućem papiru prije nego ih pospete šećerom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 07:07