StoryEditorOCM
Slatkostarinska receptura

Pita od jabuka bit će osobito sočna i ukusna ako je napravite po ovom receptu. Tajna je u omjerima i jednoj maloj caki

Piše T. S. M.
21. svibnja 2024. - 18:29

Ima nešto tako lijepo nostalgično i utješno u dobroj, starinskoj piti od jabuka da o njoj znamo maštati čak i u sezoni slastica od jagoda, borovnica i drugog sočnog proljetnog voća. Ako ova tvrdnja za vas ne važi to može značiti samo jednu stvar: još nikad niste pekli pitu od jabuka po pravom receptu.

Pokušajte je ispeći po ovome.

Posebnost mu je u pravoj kombinaciji i omjeru sastojaka, ali i u tome da zahtijeva pozamašnu količinu jabuka, s kojima najprije treba nešto napraviti: treba ih ispirjati s par dodataka za još bogatiji okus. Na taj će način nadjev biti osobito sočan i ukusan.

Ako jabuke nisu dovoljno slatke, a ljubitelj ste slađih pita, sastojcima za nadjev pridodajte i 2 do 3 žlice šećera.

Sočna pita od jabuka

Sastojci:

Tijesto:

280 g brašna
135 g maslaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 jaje

Nadjev:

2 kg jabuka
1 žlica ruma
1 žličica cimeta
1 vanilin šećer
šaka grožđica
šaka oraha
malo vode

Dodatno: 

malo mlijeka
šećer u prahu

Priprema: 

Pomiješajte sve sastojke za tijesto, osim maslaca i jaja. Jaje razbijte, odvojite mu pola žumanjka i sačuvajte ga za kasnije.

Ostatak jaja stavite u udubljenje koje ste napravili u hrpi smjese s brašnom, dodajte maslac narezan na kockice pa brzo zamijesite homogeno tijesto. A ako je previše suho dodajte žlicu vode ili mlijeka. Tijesto podijelite na dva dijela, zamotajte ga u foliju i ohladite u hladanjku oko pola sata, a za to vrijeme ogulite i naribajte jabuke za nadjev.

Jedan dio tijesta razvaljajte i utisnite u kalup pa ga izbockajte i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva dok ne porumeni. Za to vrijeme pirjajte jabuke s ostalim sastojcima (orahe prethodno grubo narežite).

Na koru nanesite nadjev, zatim razvaljajte ostatak tijesta pa ga stavite preko jabuka. Lagano ga izbockajte pa ga premažite sačuvanom polovicom žumanjka pomiješanog s malo mlijeka. Pecite pitu dok lijepo ne porumeni te je, kad se malo ohladi, pospite šećerom u prahu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 17:06